MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Inbjuden Yale-talare fantiserar om att mörda vita människor

publicerad 9 juni 2021
- av Per Nordin

Den New York-baserade psykiatern Aruna Khilanani bjöds in för att tala för studenterna på Yale School of Medicine. Väl på plats avslöjade hon bland annat att hon fantiserade om att slumpmässigt avrätta vita människor genom att skjuta dem i huvudet med en revolver.

– Jag fantiserade om att tömma en revolver i huvudet på någon vit person som kom i min väg, begrava deras kropp och torka mina blodiga händer samtidigt som jag gick därifrån relativt oskyldigt med studs i mina steg. Som om jag gjorde världen en jävla tjänst, konstaterade hon.

Hennes föreläsning vid Yale bar titeln ”The Psychopathic Problem of the White Mind” (Det psykopatiska problemet med den vita hjärnan) och hon fortsatte att inför eleverna häva ur sig djupt rasistiska och hatiska yttranden, exempelvis att vita människor som grupp ”får hennes blod att koka”.

Föreläsningen tog även upp ”vita människors avsaknad av empati för det svarta raseriet” och hur detta enligt Khilanani är ett stort problem.

– Vi är lugna, vi ger, vi ger för mycket och när vi blir arga så använder de vår respons för att bekräfta att vi är galna eller har emotionella problem, förklarade hon vidare och konstaterade att inget gör henne argare ”än en vit person som säger till mig att inte vara arg – för de har inte sett verklig ilska än”.

Khilanani berättade vidare hur hon brutit kontakten med de flesta av sina tidigare vita vänner för att dessa inte ”förstår” henne och hennes raseri och hon hävdade vidare att det överhuvudtaget inte går att prata med vita människor om rasliga frågor.

– Vita människor är galna och de har varit det mycket länge. Vita anser att vi mobbar dem när vi tar upp ras.

Psykiatern liknade även vita vid ”våldsamma predatorer” med ”hål i sina hjärnor” som inte förstår den kamp som färgade amerikaner går igenom.

På Twitter är många förvånade över att psykiatern bjöds in för att hålla sin hatiska monolog inför eleverna i universitetets lokaler.

Det är helt vansinnigt att samma människor som anser att det är berättigat att avboka någon som drog ett osmakligt skämt för 10 år sedan skulle bjuda in och tillåta den här typen av hatisk retorik… och så undrar människor varför förtroendet för institutionerna är på en rekordlåg nivå“, skriver Bella Winter.

 

Kolumnisten Hussein Ibish menar i sin tur att detta knappast är den första psykiatern som själv behöver en psykiater, men att det hela “inte är en gigantisk sak”.

Det här är en fråga för programmet som lät henne tala och alla andra som kan bjuda in henne framöver. Men det är en ganska liten fråga i övrigt. Idiotiskt, kränkande och galet? Ja. En stor grej? Nä.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend