Idag verkställs förbudet av Nordiska motståndsrörelsen i Finland

publicerad 27 november 2018
Nordiska motståndsrörelsen är verksamma i alla de nordiska länderna med undantag för Island där grenen fortfarande är under bildande

Idag verkställs förbudet av Nordiska motståndsrörelsens finska gren. Den finska hovrätten anser att organisationens verksamhet strider mot ”god sed”.

Det var i slutet av november förra året som Birkalands tingsrätt meddelade att Nordiska motståndsrörelsens finska gren förbjuds i landet. Domen kom efter en talan som lämnats in av den finska polisstyrelsen, som hävdade att organisationens verksamhet strider mot ”god sed”. Tingsrättens gick på polisstyrelsens linje, trots att många upplevde att förhandlingen skulle leda till en annan dom.

Då tingsrättsdomen överklagades vann den inte laga kraft, och inget organisationsförbud har varit verksamt i väntan på Åbo hovrätts avgörande i frågan.

Åbo hovrätt fastställde idag sin historiska dom den 27 september att Nordiska motståndsrörelsens finska gren ska förbjudas då verksamheten enligt rätten bryter mot en parentes om ”god sed” i den finska föreningslagen. Domen är överklagad till högsta domstolen, men verkställs i väntan på avgörande från och med idag.

Nordiska motståndsrörelsen har kommenterat förbudet på Nordfront.se och skriver bland annat;

Politisk organisering för nationell frihet och självständighet måste därför vara det värsta hotet mot Finlands korrumperade maktelit och media, vilket är anledningen till att de ivrigt propagerat för ett organisationsförbud. Man vill förbjuda Motståndsrörelsen för att vi är en kompromisslös politisk oppositionsrörelse.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.