Huthirebellerna uppger att de gripit amerikanska och israeliska spioner

publicerad 12 juni 2024
- av Markus Andersson
Huthirebellerna tog kontroll över Jemens nordliga delar redan 2014.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Huthirebellerna i Jemen uppger att ”ett amerikansk-israeliskt spionnätverk har gripits”.

– Den amerikansk-israeliska spioncellen bedrev spionage och sabotageverksamhet i officiella och inofficiella institutioner i årtionden till förmån för fienden, kommenterar underrättelsechefen Abdel Hakim Al Khaiwani, i ett uttalande.

Beskedet kommer bara dagar efter att den Iranstödda gruppen gripit ett dussintal FN-anställda.

– Medlemmar av spioncellen och amerikanska officerare utnyttjade sina positioner på den amerikanska ambassaden för att utföra sina sabotageaktiviteter. Efter att den amerikanska ambassaden lämnat Sanaaortsatte medlemmarna i spioncellen att genomföra sina sabotageplaner under täckmantel av internationella organisationer och FN-organisationer, uppger rebellgruppen vidare.

Varken Israel, FN eller USA vill kommentera anklagelserna. Men en FN-talesman uppger att man gör vad man kan för att få sina fängslade medarbetare frisläppta.

Enligt Jemens internationellt erkända regering har Huthirebellerna bland annat gripit tre anställda i den Soros- och USA-finansierade lobbyorganisationen National Democratic Institute samt tre anställda i en lokal människorättsgrupp.

Tidigare har Huthirebellerna blivit kända globalt genom att attackera fartyg i Röda havet i vad man menar är solidaritetshandlingar med palestinierna i Gazakriget – något som lett till att USA och Storbritannien svarat med omfattande luftangrepp mot mål i Jemen.

Mellanösternanalytikern Mohammed Albasha, menar att huthiernas aktioner handlar om att ”eliminera ickestatliga organisationer i Jemen” och att tvinga internationella organisationer att förhandla direkt och exklusivt med Huthierna, snarare än med den sittande regeringen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!