Hundratusentals textilarbetare i Bangladesh protesterar

publicerad 1 oktober 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Upp till 200 000 textilarbetare deltog i förra veckan i demonstrationer som spreds över hela Bangladesh. Protesterna gällde de låga lönerna som arbetarna inom textilbranschen får.

Vid en demonstration i landets huvudstad Dhaka gick säkerhetsstyrkor till attack mot demonstranterna och använde batonger och tårgas. Man avfyrade även gummikulor och det är oklart hur många som skadades.

300 fabriker stängdes även tillfälligt under protesterna och flera av dem sattes i brand av arbetare, rapporterar Euronews.com.

Textilarbetarna vill få igenom ett krav på en minimilön på 100 dollar, motsvarande 640 svenska kronor, i månaden. Det skulle vara en femdubbling av den nuvarande minimilönen på 20 dollar. Utländska klädföretag är kända för att utnyttja löneförhållandena i Asien och främst Bangladesh.

Kraven från textilarbetarna har avslagits av fabriksägare som pekar på den nuvarande finansiella situationen i världen och lågkonjunktur.

Bangladesh räknas som världens största exportör av textil efter Kina. Textilen omfattar cirka 80 procent av landets export som uppgår till dryga 170 miljarder kronor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!