Hundratusentals demonstrerar mot korruption i Rumänien

publicerad 1 februari 2017
Över 300 000 rumäner deltar i demonstrationerna

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Rumänien har befolkningen tagit till gatorna för att protestera mot att landets regering planerat att lätta på korruptionslagarna. Demonstrationerna i landet är de största på 25 år.

Rumänien har sedan länge beskrivits som ett av Europas mest korrupta demokratier där politiker och tjänstemän mutas. Därför blev ilskan hos befolkningen stor när landets socialistiska regering med premiärminister Sorin Grindeanu annonserade att man skulle ändra på korruptionslagarna. De nya ändringarna skulle innebära att tjänstemän som tagit emot mutor slipper straff om mutorna inte överstiger 200 000 rumänska lei, motsvarande 420 000 kronor.

Under tisdagen och onsdagen genomfördes det därför stora demonstrationer i ett 30-tal städer i landet. Över 300 000 ska ha deltagit i demonstrationerna, varav 150 000 demonstrerade utanför regeringsbyggnaden i huvudstaden Bukarest. Protesterna är de största i landet på 25 år, skriver The Romania Journal.

Den socialistiska premiärministern Sorin Grindeanu har fått skarp kritik från oppositionspartierna i Rumänien och EU-kommissionen har varnat premiärministern för att inte gå vidare med reformerna av korruptionslagarna. Det mesta tyder på att regeringen inte kommer få igenom det kritiserade förslaget.

Protesterna mot regeringen och premiärminister Sorin Grindeanu har ännu inte eskalerat i några våldsamheter utan beskrivs som fredliga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!