Hundratals krigsfångar utväxlade

Kriget i Ukraina

publicerad 3 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Ukrainska krigsfångar får ett tårfyllt välkomnande.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ryska försvarsministeriet låter meddela att 248 av landets soldater under onsdagen har släppts från ukrainsk fångenskap. Samtidigt uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att 230 ukrainska soldater och civila har släppts i en fångutväxling.

Utbytet av tillfångatagen personal var resultatet av en “komplex förhandlingsprocess” som underlättades av den “humanitära medlingen” från Förenade Arabemiraten, enligt den ryska militären.

De frigivna ryska fångarna får nu medicinsk och psykologisk hjälp och kommer att transporteras hem av Rysslands flygvapen för behandling och rehabilitering på militära sjukvårdsinrättningar, rapporterar statskanalen RT.

Kort efter det ryska tillkännagivandet skrev också president Volodymyr Zeleneskyj på sociala medier att 213 ukrainska soldater, 11 officerare och 6 civila blivit frisläppta.

Jag är tacksam mot alla som uppnådde detta resultat. Vi minns var och en av vårt folk, och vi måste återföra dem alla”, skrev han vidare.

Inte någon av parterna nämnde den andra sidans fångar i sina uttalanden.

Tisdagens fångutväxling var enligt uppgifter den största i hela konflikten hittills. Den senaste offentliga fångutväxlingen skedde i början av augusti 2023 och involverade 22 soldater från varje sida.

I en intervju med AP i början av december sade Zelenskyj att små, lokala utväxlingar fortsatte att äga rum, och hävdade att Kiev hade lyckats återfå sammanlagt cirka 100 personer på detta sätt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!