Humza Yousaf blir Skottlands förste utomeuropeiske regeringschef

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 28 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Humza Yousaf var fram tills nu skotsk hälsominister.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu står det klart att den 37-årige muslimen och pakistaniern Humza Yousaf blir Skottlands föresteminister – och den förste utomeuropé någonsin på denna post.

Yousaf, som är född i Skottland av pakistanska föräldrar, blir ny partiledare för Scottish National Party (SNP) och tar över efter Nicola Sturgeon som avgår efter nio år. Yousaf har fram tills nu haft posten som skotsk hälsominister.

– Min första prioritet blir att skydda varje skotte så gott det går från de skador som levnadskostnadskrisen orsakar, lovar han enligt Reuters.

I övrigt är Yousaf fast besluten att ta Skottland ”tillbaka in i EU”,, som man lämnade i samband med Brexit, och verka för ökad skotsk självständighet.

Humza Yousaf har under sin politiska karriär frekvent lyft fram sin utomeuropeiska bakgrund, berättat om hur han själv utsatts för påstådd rasism och bland annat beklagat sig över att de allra flesta höga ämbeten i Skottland innehas av vita människor – något som enligt försteministern “inte duger”.

 

Han var också med och tog fram en ny hårt kritiserad skotsk hatbrottslagstiftning och betonade då att även personer som använder ett illegalt språkbruk i sitt eget hem bör kunna åtalas och straffas.

 

Om du bjuder in tio kompisar och det kan bevisas bortom rimligt tvivel att du avsiktligt har uppviglat till hat mot judar, varför skulle detta inte kunna åtalas? Det skulle det göra om du gjorde det på puben, men inte i ditt hem?” skriver han på Twitter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!