Utrikes

Huawei möjliggjorde politiskt spionage i Afrika

Det kinesiska telekomföretaget Huawei har sålt säkerhetsverktyg till afrikanska regimer som använt dessa för att övervaka och censurera sin befolkning. Man har också hjälpt höga politiker i Afrika att spionera på sina politiska motståndare.

Det är Dow Jones Newsvires som kommer med avslöjandet och det handlar bland annat om att Huaweis tekniker vid minst två separata tillfällen hjälpt till att komma över krypterade konversationer och kommunikation på sociala medier, och sedan spåra var avsändaren befunnit sig någonstans, skriver Dagens Industri.
Tekniken bakom ska komma från ett israeliskt företag och anställda på Huawei ska bland annat varit högst delaktiga i att hacka sig in i den politiske dissidenten och ugandiske popstjärnan Bobi Whines meddelanden på Whatsapp och Skype. Ytterligare ett liknande intrång ska ha skett i Zambia.

Huawei har den senaste tiden fått mycket kritik och anklagats för att vara en viktig aktör i den kinesiska regimens spionagemaskineri inom och utanför landsgränserna.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!