Huawei möjliggjorde politiskt spionage i Afrika

publicerad 16 augusti 2019
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det kinesiska telekomföretaget Huawei har sålt säkerhetsverktyg till afrikanska regimer som använt dessa för att övervaka och censurera sin befolkning. Man har också hjälpt höga politiker i Afrika att spionera på sina politiska motståndare.

Det är Dow Jones Newsvires som kommer med avslöjandet och det handlar bland annat om att Huaweis tekniker vid minst två separata tillfällen hjälpt till att komma över krypterade konversationer och kommunikation på sociala medier, och sedan spåra var avsändaren befunnit sig någonstans, skriver Dagens Industri.

Tekniken bakom ska komma från ett israeliskt företag och anställda på Huawei ska bland annat varit högst delaktiga i att hacka sig in i den politiske dissidenten och ugandiske popstjärnan Bobi Whines meddelanden på Whatsapp och Skype. Ytterligare ett liknande intrång ska ha skett i Zambia.

Huawei har den senaste tiden fått mycket kritik och anklagats för att vara en viktig aktör i den kinesiska regimens spionagemaskineri inom och utanför landsgränserna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!