Homeland-sekreterare: Ryssland påverkade inte resultatet vid USA-valet

publicerad 26 juni 2017

Det finns inga bevis för att den ryska regeringen utförde cyberintrång med syftet att påverka det amerikanska valsystemet under USA-valet 2016. Det sade Jeh Johnson den tidigare sekreteraren för amerikanska ”Department of Homeland Security” under ed. “I know of no evidence that through cyber intrusion, votes were altered or suppressed in some way”.

I den amerikanska House Intelligence Committee pågår omfattande ”hearings” för att utreda om och hur det amerikansk valet utsattes för främmande makters cyberintrång. Fokus är dock hela tiden på Ryssland.

Flera av de utfrågade påpekar att det finns en historia av ryska cyberintrång mot USA som land sedan många år, precis som andra länder också genomför det. Frågan är om det finns bevis att just Ryssland attackerat själva valsystemet. Nej, säger alltså Jeh Johnson.

Att sedan även USA har en historia av att utföra cyberintrång på andra länder tas inte upp eftersom det inte är ämnet för utfrågningarna. Det är värt att påpeka att många länder i världen kontinuerligt utför cyberintrång på varandra.

Ett större sammanhang
Det finns starka krafter i görningen inom det amerikanska etablissemanget som försöker göra gällande, av politiska skäl, att Ryssland är det stora problemet eftersom Washington har kommit långt med att militarisera Europa med amerikanska styrkor för att kunna konfrontera Ryssland i förebyggande syfte eller till och med med syfte att direkt angripa Ryssland.

Bilden av ett livsfarligt Ryssland måste upprätthållas inför omvärlden och inför den amerikanska opinionen för att försvara en upptrappning av det andra kalla kriget och för att försvara alla eventuella direkta militära handlingar i framtiden.

 

Torbjörn Sassersson. Artikeln har tidigare publicerats på Newsvoice.

Källa: C Span
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.