Hollywoodproducent var i själva verket israelisk spion

publicerad 13 januari 2014

Den framgångsrike filmproducenten Arnon Milchan, 69, har erkänt i ett tv-program att han har jobbat åt Israels underrättelsetjänst samtidigt som han var producent i Hollywood.

Arnon Milchan ligger bakom storfilmer som Pretty Woman, L.A. Confidental och Fight Club. Han har även jobbat med några av filmbranschens kändaste regissörer.

”Gjorde det för mitt land”
Erkännandet att han varit dubbelagent åt spionerat för Israels räkning kom i ett direktsänt program som visades på israeliska Channel 2, enligt BBC.

– Jag gjorde det för mitt land och jag är stolt över det… Om folk bara visste hur många gånger som jag offrade mitt liv för mitt land, sa Milchan.

Innan han blev filmproducent försörjde han sig som affärsman. Milchan ska under flera år ha köpt vapen åt Israel för deras kärnvapenprogram.

Rekryterades av Shimon Peres
På 1960-talet kontaktades Arnon Milchan av Shimon Peres (Israels nuvarande president) och rekryterades till den israeliska underrättelsetjänsten.

Milchans erkännande kommer inte som en chock inom filmbranschen och hans arbete som israelisk spion är känt som ”den värst bevarade hemligheten i Hollywood”, skriver BBC.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.