Högsta domstolen avvisar Texas stämning

Presidentvalet i USA

publicerad 14 december 2020
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under natten mot lördagen stod det klart att den stämningsansökan som Texas chefsåklagare gjort mot flera delstater har avvisats av högsta domstolen. Trumpkampanjens juridiska processer mot tveksamheter i valet ser nu därmed ut att ha misslyckats.

För några dagar sen gick Texas chefsåklagare Ken Paxton ut och meddelade att han stämt Georgia, Michigan, Pennsylvania och Wisconsin till Högsta domstolen för vad man menade var brott mot konstitutionen i samband med valet. Stämningen fick snabbt ett omfattande stöd av nästan 20 andra delstater, men nu har det alltså avvisats med motiveringen att Texas saknar rätt att lägga sig i andra delstaters valsystem. Donald Trumps chanser att få behålla presidentposten anses med detta nu väldigt små.

I USA:s presidentval i november var Trump på väg mot en seger, men sedan förändrades siffrorna ganska snabbt och Joe Biden stod som vinnare istället. Trumpkampanjen har konsekvent vidhållit att organiserat valfusk varit avgörande för utgången. Trots flera rapporter som vittnar om oegentligheter bland annat inom postadministrationen i USA ser det nu dock alltså ut som att Högsta Domstolens avslag kan sätta spiken i kistan för fortsatta juridiska processer.

 

Idag måndag ska elektorskollegiet samlas för att officiellt välja president.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!