Hemliga dokument: USA beväpnade Ukraina redan i december

Det nya kalla kriget

publicerad 12 mars 2022
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sekretessbelagda dokument från Pentagon klarlägger hur USA redan i slutet av förra året levererade stora mängder vapen och stridsutrustning till Ukraina i militärt understöd – två månader innan den ryska invasionen.

Enligt en källa inom försvarsdepartementet i USA ska systematiska leveranser därtill ha pågått över betydligt längre tid än så.

Efter att ha tagit del av sekretessbelagda redovisningsdokument rapporterar Washington Post att USA sedan slutet av förra året drastiskt ökat sina leveranser med vapen och stridsutrustning till Ukraina.

Enligt dokumentet, som kommer från Pentagon, har Washington från så tidigt som i december 2021 aktivt utrustat Kievs regering med bland annat hagelgevär, specialdesignade skyddsdräkter och andra användbara föremål för strider i bebyggda miljöer. Leveranserna skedde alltså mer än två månader före den pågående ryska invasionen inleddes.

Under de senaste veckorna har leveranserna intensifierats kraftigt och innefattar bland annat luftvärnsmissilsystemet Stinger samt fått en utökning av pansarvärnsmissiler. Washington Post menar att listan tydligt illustrerar hur Biden-administrationen ”förberett den ukrainska militären på att föra ett hybridkrig mot Ryssland”.

Cirka 240 miljoner av de 350 miljoner dollar i vapenbistånd som godkändes i slutet av februari har redan levererats till Ukraina. Utöver detta godkände även Washington militärt bistånd på 200 miljoner dollar till Ukraina i slutet av december förra året och skickade då granatkastare, hagelgevär och annan krigsutrustning till landet.

Enligt en icke namngiven högt uppsatt amerikansk försvarstjänsteman som citeras i Washington Post är leveransen av vapen till Kiev “en kontinuerlig process”.

– Vi tittar alltid, alltid på vad Ukraina behöver, och vi har gjort det här i flera år nu, fortsätter försvarstjänstemannen.

– Efter att Ryssland gått in i Ukraina har vi skyndat på processerna för att identifiera krav och pratat med ukrainarna dagligen, i motsats till de periodiska möten som vi hade före krisen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!