Här uppmanar sydafrikanske kommunistledaren till mord på vita

publicerad 2 augusti 2023
- av Isac Boman
Partiledaren Julius Malema sjunger "skjut boern, döda boern" på EFF:s massmöte.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det våldsbejakande sydafrikanska kommunistpartiet EFF:s 10-års-jubiluem på FNB Stadium i Johannesburg med omkring hundra tusen mötesdeltagare har uppmärksammats internationellt efter att ledaren Julius Malema åter lett en kampsång som uppmanar till mord av landets vita folkgrupp afrikanderna.

Döda boern (de vita). Skjut för att döda! Brrr, pang! mässade Malema inför en fullsatt arena med anhängare som tjöt, dansade och hoppade av glädje över budskapet.

Julius Malema har under sin politiska karriär gjort sig känd för grovt våldsuppviglande retorik mot den vita befolkningen i landet, boerna eller afrikanderna, där han även tidigare bland annat öppet uppmanat till mord av dessa. Hans uttalanden har uppfattats som så grova att även regeringspartiet ANC, som han tidigare var en del av, kände sig tvingade att distansera sig från Malema och utesluta honom.

Malema och hans marxist-leninistiska parti Economic Freedom Fighters (EFF) har sedan fortsatt på samma spår. I samband med ett massmöte för EFF:s 10-års-jubileum ledde han en kampsång där det uppmanas till att skjuta och döda vita afrikander (eng. “kill the boer, kill the farmer“).

Utspelet hyllas av radikalmarxistiska anhängare världen över och tonas ned av mainstreammedier, men kritiseras också kraftigt på friare plattformar. Bland andra Elon Musk, som själv är född i Sydafrika, har efterlyst att landets president Cyril Ramaphosa kommenterar saken där han pekar på att Malema trycker på för folkmord av afrikanderna.

 

Malemas utspel kan ses i sitt fulla sammanhang under EFF-mötet här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!