Här störtar skidåkaren ned i bottenlös snöspricka – överlever med hårsmån

publicerad 24 april 2023
- av Markus Andersson

I en hjärtskakande video fångad av en GoPro-kamera överlever en erfaren fransk skidåkare mirakulöst efter att ha fallit ner i en massiv spricka i de franska Alperna. Skidåkaren lyckades kila fast sina skidor i sprickans sidor för att undkomma en säker död. Videon, som redan fått miljoner visningar, visar det dramatiska ögonblicket och påminner om farorna som kan uppstå vid skidåkning i alpmiljöer.

Klippet är filmat i första person och publicerades av skidgruppen Les Powtos i tisdags. Det spelades in på vägen till det berömda svåra berget Meije i de franska Alperna.

Videon visar hur den erfarne skidåkaren, när han passerar en svår stig på det berömda och svåra berget Meije, råkar åka över snösprickan och inom loppet av ett par sekunder störta ner i avgrunden.

 

Man kan höra honom ropa ”Oh le con!” när han glider nerför den branta glaciären, en fras som på svenska ungefär kan översättas till ”Jag är en idiot”.

Tack och lov överlevde den icke namngivne skidåkaren – som ”har mycket erfarenhet och som har praktiserat bergsklättring och skidklättring under lång tid” – och hade en GoPro monterad som fångade händelsen.

Gruppen berättade om de mödosamma ansträngningar de gjorde för att rädda honom – med hjälp av stegjärn, yxor och spadar..

Operationen tog enligt uppgift timmar, men lyckligtvis kunde skidåkaren tas i säkerhet från glaciärens iskalla djup.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!