Här plundrar israeliska bosättare hjälpleveranser till Gaza

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 16 maj 2024
- av Redaktionen
Bosättarnas agerande fördöms av amerikanska makthavare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Minst två lastbilar med nödhjälp till svältande i Gaza plundrades under måndagen av högerradikala bosättare. Efter att förnödenheterna förstörts eller stulits ska hjälpfordonen också ha satts i brand.

På filmklipp syns hur bosättare vid en gränsövergång nära staden Hebron, på det ockuperade Västbanken, slänger ut lådor med mat ur lastbilarna och sedan drar sönder och stampar på dessa. Lastbilarna, som kom från Jordanien, hade i uppdrag att leverera humanitär hjälp till befolkningen i Gaza.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan kallar bosättarnas beteende ”helt och hållet oacceptabelt” och tillade att Vita huset framfört sin oro till ”högsta nivå i den israeliska regeringen”.

Enligt israeliska medier är det den radikala sionistiska gruppen Tzav 9 som ligger bakom ”aktionen” – en grupp som tidigare försökt stoppa hjälpsändningar till Gaza.

“Ingen mat till Gaza”

Till AFP hävdar en bosättare att hjälptransporterna var på väg till ”till Hamas, som försöker döda andra soldater och andra israeliska medborgare” och en annan menar att ”ingen mat bör komma in i Gaza” innan den israeliska gisslan återlämnats.

Samtidigt uppger en talesman för Tzav 9 att man inte stödjer måndagens plundring och uppeldande av hjälpfordon, utan föredrar att lastbilarna istället fysiskt blockeras och på så sätt hindras från att ta sig in i Gaza.

Fyra demonstranter, varav en minderårig ska ha gripits.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!