Här brinner landstigningsfartygen i Berdjansk

Kriget i Ukraina

publicerad 25 mars 2022
- av Sofie Persson

Tre ryska landstigningsfartyg har attackerats av ukrainsk militär vid Berdjansk hamn i sydöstra Ukraina. Minst ett av dem har totalförstörts.

Vid Berdjansk hamn i sydöstra Ukraina har tre ryska landningsfartyg attackerats av ukrainsk militär. Minst ett av dem har helt förstörts och ligger kvar brinnande i hamnen, visar bilder i sociala medier.

Ett fartyg av Roputja-klass, samma fartygstyp som nyligen väckte stor uppmärksamhet när det seglade förbi Sverige under ett besök i Kaliningrad tidigare i år, blev också träffat och ska ha setts hastigt lämna hamnen samtidigt som det fortfarande brann. En Ropucha, kan nämnas, har mer artilleri än hela svenska armén har förbandssatt idag.

Ett annat fartyg, av så kallad Tapir-klass, kunde ses ligga ligga still och brinna mycket kraftigt medan stora explosioner ses ombord. Enligt Ukrainas försvarsmakt handlar det om landstigningsfartyget Orsk.

Ett tredje fartyg av Roputja-klass kunde ses lämna hamnen utan att det verkar ha träffats under attacken.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.