Här är Zelenskyjs teknokratiska vision för Ukraina

Teknokratins framfart

publicerad 16 november 2022
- av Markus Andersson
Vy från kampanjfilmen för den tilltänkta teknokratiseringen av Ukraina.

En “digital regering” med ett kontantlöst samhälle, domstolar som vägleds av artificiell intelligens och sjukvårdsbehandling som sker via fjärrövervakning. Det är några punkter för visionerna som Zelenskyj-regeringen satt upp för framtidens Ukraina.

I ett inlägg på Twitter deklarerar Ukrainas vice president Mykhailo Fedorov att Ukraina 2030 kommer att bli ”det friaste och mest digitala landet i världen. Utan byråkrati, men med en stark teknikindustri. Kontant- och papperslöst” och slår fast att ”detta är den framtid vi bygger”.

Fedorov länkar vidare till en ”reklamfilm” om Zelenskyj-regeringens planer för Ukraina under de närmaste åren där det bland annat framgår att ”nya Ukraina” 2030 blivit det mest digitala landet i världen där ”script har ersatt byråkrater” och där kontanterna helt har avskaffats till förmån för en helt och hållet digital valuta.

– Vi blev det första landet att överge papperspengar, säger berättarrösten.

Även domstolarna har i den ukrainska visionen digitaliserats och ”vägleds av artificiell intelligens”, där notariernas arbete sker helt online. Vidare är även tullen ”helt automatiserad och snabbast i världen”.

2030 ska ha Ukraina också ha ”världens mest flexibla och digitala utbildningssystem” samtidigt som även landets sjukvård till stor del har digitaliserats och automatiserats.

– Modiga militärer och civila får kvalitetsbehandling genom fjärrövervakning och e-hälsosystem, fortsätter berättarrösten.

Planen är också att Ukraina 2030 skall ha ”världens mest effektiva cyberförsvar”, varje enskild produktionsfacilitet har sitt eget luftförsvarssystem och ”ukrainarnas sömn” ska skyddas med en ”ultramodern järnkupol”.

– Den ukrainska regeringen är digital – mer som ett it-företag när det kommer till effektiviteten att fatta beslut, förklaras vidare.

Alla dessa åtgärder ska genomföras tillsammans med olika internationella samarbetspartners och enligt reklamfilmen göra Ukraina inte bara till världens mest digitala land – utan också till ”världens friaste land”.

Ukrainas vice president Mykhailo Fedorov har även tidigare fört fram att Ukraina vill bli ”världens mest digitala land” och hävdat att detta skulle göra samhällsfunktionerna tryggare och mer stabila.

– Digitala tjänster kan inte förstöras av missiler, särskilt inte om du lagrar din data hos Amazon eller Microsoft, menar Fedorov.

Digital fjärrövervakning ska införas i sjukvården. Foto: faksimil/Twitter

Enligt Kiev Post vill man bland annat ersätta byråkrater och tjänstemän med mobilappar och man hoppas att ”världens ledande teknikbolag” vill vara behjälpliga att bygga upp den digitala infrastrukturen. Redan nu är Ukraina det första landet i världen som accepterar helt digitala passhandlingar.

Ukraina har redan börjat testa ett AI-system för att ta fram rapporter, innan rättegång och dom, för att bedöma risker kring huruvida den misstänkte återfaller i brottslighet och tanken är att ännu mer artificiell intelligens ska implementeras i rättssystemet.

Fedorov introducerade idén under titeln ”Judge Dredd” och målsättningen ska dels vara att öka förtroendet för rättsväsendet – men också locka investerare genom användning av AI i kommersiella domstolar.

Människorättsorganisationer fördömer samtidigt användande av AI inom rättsväsendet och menar att detta ”riskerar att underminera de grundläggande rättigheterna att betraktas som oskyldig till motsatsen bevisats”.

De tio punkterna för visionen om ett digitalt Ukraina:

 

1. 100 procent online-baserade tjänster
2. Ett helt papperslöst samhälle
3. Ett helt kontantlöst samhälle
4. En digital regering
5. Artificiell intelligens i domstolar och e-notarier
6. Helt digitaliserad utbildning
7. Digitaliserad sjukvård
8. Digitaliserad tullverksamhet
9. 5G
10. Främjande av digital "läskunnighet"

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!