MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Hans-Georg Maassen: “Kamp mot högerextremism rättfärdigar inte påhittade brott”

publicerad 9 november 2018

Chefen för den tyska federala byrån för författningsskydd, Hans-Georg Maassen, kommer att avsättas efter att ha känt sig tvingad att påpeka att de i media förekommande uppgifterna om “högerextrema hetsjakter” av migranter i Chemnitz i september helt enkelt inte ägt rum. Nya Dagbladet publicerar nu hans avskedsavtal i sin helhet.

Maassen motsatte sig påståendet om hetsjakter på migranter eftersom det saknades bevis för detta enligt uppgifter från hans lokala kollegor inom polisen och åklagarmyndigheten. Ändå krävde SPD då hans avgång.

Inrikesminister Seehofer, CSU, tog då honom i visst skydd och istället för avsked blev det prat om förflyttning.

Maassen deltog för ett par dagar sedan på ett möte i Warszawa (“Club of Berne”) med andra säkerhetspolischefer från andra länder där han framförde sitt avskedstal vilket Nya Dagbladet valt att publicera i sin helhet:


 

Kära kollegor,

Idag vill jag säga farväl till er efter mer än sex års gemenskap i denna krets. Många farväl är planerade, exempelvis om anställningsavtalet är tidsbegränsat eller när en viss ålder har uppnåtts, som i fallet med vår vän Rob, andra farväl är inte planerade och något överraskande som i mitt fall.

Ordförandena för de tre partierna som bildar regeringen i Tyskland, Fru Merkel, CDU, Herr Seehofer, CSU och Fru Nahles, SPD beslutade den 23 september att jag som säkerhetspolisens chef ska avlösas. Därmed är en regeringskris i Tyskland avslutad. SPD hade hotat att bryta koalitionen om jag förblev i tjänst.

Bakgrunden till regeringskrisen var det faktum att jag den 7 september i den största tyska tidningen “Bild” hade ifrågasatt korrektheten i de av media och politiker spridda rapporterna om högerextrema “hetsjakter” respektive pogromer i Chemnitz. Den 26 augusti 2018 hade en tysk dödats av asylsökande i Chemnitz. Samma dag organiserade vanliga medborgare, men också högerextremister, demonstrationer i Chemnitz mot regeringens flyktingpolitik. Därvid skedde enstaka brott. Nästa dag och dagarna som följde stod inte mordet i det politiska och mediala intresset utan högerextremistiska hetsjakter mot utlänningar. Dessa “hetsjakter” hade dock enligt den lokala polisen, åklagarmyndigheten, lokalpressen, förbundslandet Sachsens premiärminister och mina medarbetare inte ägt rum. De var tagna ur luften.

Jag har redan upplevt mycket av tysk mediamanipulation och rysk desinformation. Men det faktum att politiker och media, uppfinner “hetsjakter” eller åtminstone okontrollerat sprider denna desinformation var för mig en ny dimension av falsk rapportering i Tyskland. Jag uttalade mig i fyra meningar gällande detta under den följande veckan i “Bild-Zeitung”, att inga sådana högerextrema “hetsjakter” ägt rum baserat på den information som alla berörda säkerhetsmyndigheter hade fått fram.

Under den följande veckan gjorde jag det klart för de berörda parlamentskommittéerna att en kamp mot högerextremism inte rättfärdigar att man hittar på högerextremistiska brott. Medierna och de gröna och vänsterpolitikerna, som kände sig ertappade av mig i sin falska rapportering och krävde efter detta mitt avsked. Vad jag kunde se tog vänsterradikala krafter inom SPD, som från början var emot att bilda en koalition med CDU/CSU, det välkomna tillfället att provocera en spricka i den styrande koalitionen. Eftersom jag är känd i Tyskland som kritiker av en idealistisk, naiv och vänsterinfluerad utlännings- och säkerhetspolitik, var detta också ett tillfälle för mina politiska motståndare och för vissa medier att driva bort mig från min position.

På grund av det redan nämnda beslutet från de tre partiledarna så kommer jag att lämna min tjänst så snart en efterträdare har utnämnts. Detta förväntas ske under de närmaste veckorna. Inrikesminister Seehofer som stödde mig och min position i denna politiska debatt och själv fick mycket kritik från media, skulle vilja behålla mig som sin rådgivare. Huruvida och under vilka förutsättningar detta ska ske måste klarläggas i detalj under de närmaste veckorna. I vilket fall som helst kan jag också föreställa mig ett liv utanför statsförvaltningen, till exempel i politiken eller i näringslivet. Jag kunde aldrig föreställa mig att rädslan för mig och inför sanningen, kunde försätta delar av politiken och media i en sådan panik och hysteri, att mina fyra uttalade meningar var tillräckligt för att utlösa en regeringskris i Tyskland.

Kära kollegor, det är svårt för mig att säga farväl till er efter sex år. Jag har med nöje arbetat i denna grupp och mött en hög grad av samhörighet och solidaritet under alla möten och samtal. Jag har insett att vi har samma mål, delar samma värderingar och bekämpar samma fiender till frihet och demokrati. Jag tror att vi har uppnått mycket de senaste sex åren. Mycket också för säkerheten i mitt land. Jag har under de senaste åren fått mycket stöd från er för att lösa vårt nationella säkerhetsproblem och jag har alltid försökt att också stödja er i ert arbete, så att era länder och hela Europa blir säkrare.

Jag vill tacka er för allt detta. Jag vill också tacka er för de många personliga och vänliga stunder som jag fick uppleva. Jag skulle bli mycket glad över att även efter denna tid kunna hålla uppe den personliga och privata kontakten med många av er. Till sist vill jag uttrycka önskan att det fina samarbetet kan fortsätta med min efterträdare.

Tack för uppmärksamheten!

 

Översättning: Nya Dagbladet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend