Utrikes

Haagtribunalen ger Filippinerna rätt i Sydkinesiska havet

Subirevet vid Spratlyöarna

Skiljedomstolen i Haag slog under tisdagen fast att Kina inte har några historiska rättigheter till området runt de omstridda Spratlyöarna i Sydkinesiska havet.

Den permanenta skiljedomstolen, ofta kallad Haagtribunalen, menar att området innanför den så kallade nio-streckade linjen, som är från 1947, ska tillhöra Filippinerna.
“Nämnden har konstaterat att det inte finns någon rättslig grund för Kina att göra anspråk på historiska rättigheter inom havsområden som omfattas av den nio-streckade linjen”, heter det i ett uttalande från Haagtribunalen.

Orsaken till den diplomatiska konflikten mellan länderna runt Sydkinesiska havet är att det är resursrik och strategisk vattenled som levererar mer än 5 biljoner dollar årligen till världshandeln, rapporterar al-Jazeera.

Samtidigt som filipinerna jublar över tribunalens beslut riskerar det att samtidigt eskalera den redan ansträngda situationen i området. I ett uttalande bara minuter efter att domen förkunnats sade den kinesiska regimen att man kommer ignorera beslutet och påstod vidare att området tillhör dem.

Efter att domen förkunnats släcktes Haagtribunalens hemsida plötsligt ned. Den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt misstänker att det hela är början på ett cyberkrig.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!