Haagtribunalen ger Filippinerna rätt i Sydkinesiska havet

publicerad 12 juli 2016
Subirevet vid Spratlyöarna

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Skiljedomstolen i Haag slog under tisdagen fast att Kina inte har några historiska rättigheter till området runt de omstridda Spratlyöarna i Sydkinesiska havet.

Den permanenta skiljedomstolen, ofta kallad Haagtribunalen, menar att området innanför den så kallade nio-streckade linjen, som är från 1947, ska tillhöra Filippinerna.

“Nämnden har konstaterat att det inte finns någon rättslig grund för Kina att göra anspråk på historiska rättigheter inom havsområden som omfattas av den nio-streckade linjen”, heter det i ett uttalande från Haagtribunalen.

Orsaken till den diplomatiska konflikten mellan länderna runt Sydkinesiska havet är att det är resursrik och strategisk vattenled som levererar mer än 5 biljoner dollar årligen till världshandeln, rapporterar al-Jazeera.

Samtidigt som filipinerna jublar över tribunalens beslut riskerar det att samtidigt eskalera den redan ansträngda situationen i området. I ett uttalande bara minuter efter att domen förkunnats sade den kinesiska regimen att man kommer ignorera beslutet och påstod vidare att området tillhör dem.

Efter att domen förkunnats släcktes Haagtribunalens hemsida plötsligt ned. Den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt misstänker att det hela är början på ett cyberkrig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!