Greta Thunberg avbröts under klimatprotest för Palestina-uttalanden

publicerad 13 november 2023
- av Jan Sundstedt
Den tyske mannen avbryter Greta Thunbergs anförande.

Klimatalarmisten Greta Thunberg avbröts av en man under en klimatprotest i Nederländerna efter att ha visat sympati för Palestina. Mannen menade att han inte kommit dit för att lyssna på ”politiska åsikter”, utan för att ta del av en klimatdemonstration. Den tyska grenen av Fridays for Future, som Thunberg grundade, uttrycker nu kritik mot Thunbergs ställningstaganden.

Under söndagens klimatdemonstration i Amsterdam lät Thunberg en palestinsk och en afghansk kvinna tala på scenen om situationen i Gaza.

Som en rörelse för klimaträttvisa måste vi lyssna på rösterna från dem som förtrycks och dem som kämpar för frihet och rättvisa. Annars kan det inte finnas någon klimaträttvisa utan internationell solidaritet, säger klimataktivisten, enligt US News.

Efter kvinnornas anföranden gick en man upp på scenen och tog mikrofonen från Thunberg, där han uttryckte sin frustration över att höra politiska åsikter vid en klimatdemonstration.

Jag kom hit för att delta i en klimatdemonstration, inte för att höra politiska åsikter, säger mannen.

Thunberg fick sedan hjälp av sina medarbetare att ta tillbaka mikrofonen och eskortera mannen bort från scenen.

 

Klimatalarmisten har även tidigare visat stöd för Palestina, bland annat genom inlägg på sociala medier där hon ”strejkat i solidaritet” med Palestina och Gaza. Ett inlägg som lades upp i oktober fick en talesman för Israels armé att se rött.

Alla som på något sätt identifierar sig med Greta i framtiden är, i mina ögon, en terroranhängare, sade Arye Sharuz Shalicar till tidningen Politico.

Shalicar bad dock senare om ursäkt för sitt uttalande och menade att han var ”oerhört upprörd”.

20-åringens pro-palestinska engagemang skapat slitningar i hennes rörelse Fridays for Future, där rörelsens tyska ledare Luisa Neubauer uttryckt besvikelse över Thunberg.

Att Greta Thunberg inte sagt något konkret om de judiska offren för massakern den sjunde oktober gör mig besviken, sade Neubauer i en intervju med tyska nyhetssajten Zeit.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!