Utrikes

Google manipulerade sökresultat på begäran av Bolsonaros motståndare Haddad

Jair Bolsonaro och Fernando Haddad.

Brasiliens högsta valdomstol har konstaterat att Google på begäran av socialdemokraten Fernando Haddad manipulerat sökresultat för att påverka det brasilianska valet och skada Jair Bolsonaro, som sedermera ändå lyckades vinna valet.

Bolsonaros motståndare på vänsterkanten, socialdemokratiske Fernando Haddad, har bötfällts av högsta domstolen i Brasilien för att ha anlitat Google i syfte att manipulera sökresultat under presidentvalskampanjen i Brasilien. Det rapporterar brasilianska Globo och Folha de São Paulo. Enligt ordföranden för domstolen betalade Haddad Google för att generera trafik till och lyfta fram hemsidor som skrev negativt om Bolsonaro.
Google i sin tur blev inte bötfällda eftersom de hävdade att de sade de upp kontraktet med Haddad så fort de av myndigheter fick reda på att han brutit mot gällande regelverk. Haddad tvingades böta drygt motsvarande 40 000 dollar och ska ha varit chockad över beskedet från domstolen att hans agerande varit regelvidrigt.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!