Google manipulerade sökresultat på begäran av Bolsonaros motståndare Haddad

publicerad 27 augusti 2019
- av Isac Boman
Jair Bolsonaro och Fernando Haddad.

Brasiliens högsta valdomstol har konstaterat att Google på begäran av socialdemokraten Fernando Haddad manipulerat sökresultat för att påverka det brasilianska valet och skada Jair Bolsonaro, som sedermera ändå lyckades vinna valet.

Bolsonaros motståndare på vänsterkanten, socialdemokratiske Fernando Haddad, har bötfällts av högsta domstolen i Brasilien för att ha anlitat Google i syfte att manipulera sökresultat under presidentvalskampanjen i Brasilien. Det rapporterar brasilianska Globo och Folha de São Paulo. Enligt ordföranden för domstolen betalade Haddad Google för att generera trafik till och lyfta fram hemsidor som skrev negativt om Bolsonaro.

Google i sin tur blev inte bötfällda eftersom de hävdade att de sade de upp kontraktet med Haddad så fort de av myndigheter fick reda på att han brutit mot gällande regelverk. Haddad tvingades böta drygt motsvarande 40 000 dollar och ska ha varit chockad över beskedet från domstolen att hans agerande varit regelvidrigt.

Annons:

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.