Gerhard Schröder: ”Washington vägrade fred i Ukraina”

Kriget i Ukraina

publicerad 23 oktober 2023
- av Isac Boman
Gerhard Schröder är mycket kritisk till hur USA hanterat kriget i Ukraina.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tysklands tidigare förbundskansler avslöjar att den amerikanska regeringen inte “tillät” några kompromisser som tidigt hade kunnat få slut på kriget.

– Ukrainarna gick inte med på fred eftersom de inte tilläts göra det. De var först tvungna att fråga amerikanerna om allt de diskuterade.

Det är i en intervju som publicerats i den tyska tidningen Berliner Zeitung som Schröder berättar att han ombads att hjälpa till att medla i fredsförhandlingarna i mars 2022 mellan ukrainska och ryska tjänstemän och att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj då var öppen för att göra vissa eftergifter – som att avstå alla försök att gå med i militäralliansen Nato, men samtalen strandade, och någon fred blev det inte.

– Ukrainarna gick inte med på fred eftersom de inte fick göra det. De var först tvungna att fråga amerikanerna om allt de diskuterade… Mitt intryck var att ingenting kunde hända eftersom allt annat bestämdes i Washington, vittnar Schröder.

“Ödesdigert”

Den forne förbundskanslern beskriver Washingtons strategi som ”ödesdiger”, att den ledde till ett utdraget krig och att Ryssland och Kina knöt tätare band till varandra.

– Nu är det så att två aktörer, Kina och Ryssland, som begränsas av USA, förenar sina krafter. Amerikanerna tror att de är tillräckligt starka för att hålla båda sidor i schack. Enligt min ödmjuka åsikt är detta ett misstag. Se bara hur splittrad den amerikanska sidan är nu. Se bara på kaoset i kongressen.

Schröder menar att Europa borde gjort mer för att driva på för fred under våren 2022 – istället gjorde man tvärtom och började leverera stora mängder vapen och pengar till Ukraina.

– Vapenleveranserna är inte en lösning för evigt, men ingen vill prata. Alla sitter i skyttegravar. Hur många fler människor måste dö? Det är lite som i Mellanöstern. Vilka är offren på ena sidan och på den andra? Fattiga människor som förlorar sina barn.

Macron och Scholz

Enligt Schröder kan bara Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz återuppleva fredssamtalen, och han uppmanar de båda att aktivt stödja en fredsprocess i Ukraina.

– Varför kombinerade inte Scholz och Macron vapenleveranserna med ett erbjudande om samtal? Macron och Scholz är de enda som kan prata med Putin.

Han kallar vidare propagandan om en nära förestående rysk invasion av Europa för ”absurd” och menar att politikernas motiveringar för att fortsätta beväpna Ukraina ofta saknar grund i verkligheten. Schröder pekar också på att Ryssland inte är kapabla att besegra Nato även om de skulle försöka, men betonar samtidigt att Putin inte kan tillåta att Ukraina eller Georgien absorberas av militäralliansen.

– Denna hotbildsanalys må vara känslomässig, men den är verklig i Ryssland. Väst måste förstå detta och acceptera kompromisser i enlighet med detta. Annars kommer det att bli svårt att uppnå fred.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!