George W. Bush i möte med Zelenskyj

Det nya kalla kriget

publicerad 15 november 2022
- av Jan Sundstedt
Ukrainas president Zelenskyj och George W. Bush med Dick Cheney som var vice-president under Bush-administrationen.

USA:s förre president George W. Bush, som låg bakom USA:s invasioner av Afghanistan och Irak, kommer i nästa vecka ha ett virtuellt och offentligt samtal med Ukrainas president Zelenskyj. Evenemanget har titeln ”The Struggle for Freedom” och äger rum i Dallas, USA.

USA har hittills spenderat mer än 18 miljarder dollar – över 180 miljarder kronor – på kriget i Ukraina. Sedan en tid tillbaka har allt fler företrädare för Republikanerna offentligt kritiserat de astronomiska summor USA skänkt Ukraina. Kommande veckas möte ska ses i ljuset av detta.

Ukraina är frontlinjen i kampen för frihet och demokrati. De är bokstavligen under attack medan vi nu talar och det är oerhört viktigt att USA ger bistånd, militärt och på annat sätt, för att hjälpa Ukraina försvara sig. President Bush tror på att ’stå med Ukraina’, säger David Kramer, vd för global politik vid George W. Bush Institute, till vänsterliberala nyhetskanalen CNN.

Det virtuella evenemanget blir den första offentliga diskussionen mellan Zelenskyj och Bush efter mötet de hade tidigare i år. Efter detta möte kallade Bush Zelenskyj för ”vår tids Winston Churchill”.

David Kramer konstaterar att det finns fraktioner hos både Republikaner och Demokrater som förespråkar en fredlig lösning, men gav vid handen att det är hela USA:s främsta intresse att ge fortsatt stöd till Ukraina, oaktat landets interna problem som exempelvis skyhög inflation med alla umbäranden det innebär för den egna befolkningen.

Det finns de på båda sidor som säger att det här inte är vår angelägenhet, att vi har tillräckligt med problem hemma. Varför spenderar vi pengar på dessa saker, kommenterar han.

– Vår uppfattning är att det faktiskt är vår angelägenhet eftersom kriget påverkar oss och därmed kan påverka genomsnittliga amerikaner, menar David Kramer vidare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.