Frederiksen: Amerikanska soldater kan snart stationeras i Danmark

publicerad 14 februari 2022
- av Redaktionen

Danmarks statsminister Mette Frederiksen bekräftar att amerikanska soldater snart kan komma att placeras i Danmark – och att man är i full färd med att intensifiera sitt försvarssamarbete med USA.

– Vi inleder konkreta förhandlingar med USA om ett nytt försvarssamarbete, bekräftar statsministern.

Exakt hur det nya avtalet kommer att se ut är ännu inte klart, men enligt Frederiksen kan samarbetet bland annat innebära att USA får möjlighet att placera soldater och militär utrustning i Danmark.

– Vi är glada över att USA har sträckt ut en hand till Danmark med ett förslag om ett bilateralt försvarssamarbete, hävdar hon.

Den danska statsministern menar vidare att USA är Danmarks allra viktigaste allierade och att Ryssland är en ”auktoritär kraft” som utgör ett potentiellt hot mot landet. Det nya avtalet innebär enligt försvarsminister Morten Bødskov också ökad närvaro och aktivitet på ”utvalda militära platser i Danmark” – även detta med hjälp av amerikansk militär.

– Det ligger i vårt intresse att USA tar ännu mer direkt del i vår säkerhet, hävdar Bødskov.

Förhandlingarna kring hur försvarssamarbetet ska se ut i detalj kommer att påbörjas under de närmaste månaderna, uppger Danmarks försvarsdepartement.

Alla danska politiker är dock inte alls särskilt nöjda med att Danmark utökar det militära samarbetet med USA och öppnar upp för amerikansk militär närvaro på dansk mark.

Nej, Danmark ska inte öppna upp för amerikanska soldater, vapen och aktiviteter på dansk mark. Det går för långt i uppgivandet av dansk suveränitet. Och lösningarna på den nuvarande krisen finns i de politiska förhandlingarna och det ekonomiska trycket, inte i militär upprustning”, konstaterar Eva Flyvholm från Enhedslisten.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.