Fransk polis använder vattenkanoner och tårgas mot demonstrerande brandmän

publicerad 28 oktober 2019
- av Markus Andersson

I Paris demonstrerar tusentals brandmän i hopp om att få mer resurser och erkännande för sina insatser. Polisen har svarat med att använda vattenkanoner, batonger och tårgas mot brandmännen.

I ett längre filmklipp som laddats upp av närvarande på plats är stämningen hetsig och man kan se hur en kravallutrustad polis hamnar i handgemäng med upprörda brandmän. Rökbomber kastas, knallskott hörs frekvent och brandmännen beskjuts ironiskt nog också med vattenkanoner under en av alla konfrontationer.

Det franska inrikesdepartementet har försökt tona ner massdemonstrationerna och kallar det för isolerade händelser, detta trots att flera personer skadats och gripits under oroligheterna.

Den franskbaserade nyhetsbyrån CLPRESS har publicerat ett längre videoreportage med stundvis dramatiska bilder ifrån de aktuella demonstrationerna.

Brandmännen ska bland annat vara frustrerade för att de avkrävs att ersätta ambulanspersonal och att i en stressig och dysfunktionell arbetsmiljö tvingas utföra andra arbetsuppgifter än de som de anställdes för.

I demonstrationen ska drygt 10 000 människor ha deltagit och förutom brandmän så ska många läkare, sjuksköterskor och ambulansförare ha funnits på plats för att visa sitt stöd.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.