Protesterna i Frankrike

Fransk polis använder vattenkanoner och tårgas mot demonstrerande brandmän

I Paris demonstrerar tusentals brandmän i hopp om att få mer resurser och erkännande för sina insatser. Polisen har svarat med att använda vattenkanoner, batonger och tårgas mot brandmännen.

I ett längre filmklipp som laddats upp av närvarande på plats är stämningen hetsig och man kan se hur en kravallutrustad polis hamnar i handgemäng med upprörda brandmän. Rökbomber kastas, knallskott hörs frekvent och brandmännen beskjuts ironiskt nog också med vattenkanoner under en av alla konfrontationer.
Det franska inrikesdepartementet har försökt tona ner massdemonstrationerna och kallar det för isolerade händelser, detta trots att flera personer skadats och gripits under oroligheterna.

Den franskbaserade nyhetsbyrån CLPRESS har publicerat ett längre videoreportage med stundvis dramatiska bilder ifrån de aktuella demonstrationerna.

Brandmännen ska bland annat vara frustrerade för att de avkrävs att ersätta ambulanspersonal och att i en stressig och dysfunktionell arbetsmiljö tvingas utföra andra arbetsuppgifter än de som de anställdes för.

I demonstrationen ska drygt 10 000 människor ha deltagit och förutom brandmän så ska många läkare, sjuksköterskor och ambulansförare ha funnits på plats för att visa sitt stöd.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Frankrike
  • Paris