Fortsatt stöd för kriget bland amerikanska makthavare

Kriget i Ukraina

publicerad 25 augusti 2023
- av Markus Andersson
Volodymyr Zelenskyj och Joe Biden i ovala rummet i Vita huset.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Biden-administrationen menar att det fortfarande finns ett brett tvåpartistöd i kongressen för fler amerikanska stödpaket till Ukraina. Man bedömer att en övervägande majoritet av de republikanska ledamöterna precis som Demokraterna kommer att rösta ja även till framtida vapenleveranser.

Enligt Vita husets nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan ska stödet för att assistera Ukraina militärt och ekonomiskt fortfarande vara stort inom båda politiska läger, något som även ska ha meddelats till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och andra europeiska allierade.

Vissa ”dissonanta röster” ska, som man beskriver det, finnas inom det republikanska partiet – men i stort är såväl republikaner som demokrater eniga om att bistå krigsinsatsen enligt Sullivan, som betonar att republikaner ”i viktiga ledarpositioner” vill fortsätta stötta Ukraina.

– Vi tror att stödet kommer att finnas där och kommer att upprätthållas. Vår uppfattning är att (Ukraina och USA:s allierade i Europa) har förtroende för att USA kommer att fortsätta vara där, som vi har åtagit oss att vara.

Ett visst tonskifte har samtidigt noterats bland republikanerna eftersom det efter hand framgått att det inte gått särskilt bra för Ukraina i kriget. Den tidigare presidenten Donald Trump, som på nytt aspirerar att bli president, har bland annat krävt att USA stoppar allt militärt stöd.

– Många av de vanliga medlemmarna var ganska tydliga: Vi har gjort vad vi kan göra, vi måste fokusera på några av våra egna interna problem nu, säger även den republikanske kongressledamoten Andy Harris till Politico.

Enligt Don Bacon, som representerar Nebraska i representanthuset, stödjer cirka 70 procent av republikanerna idag fortsatt militärt stöd till Ukraina.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!