Föräldrar dömda i det första fallet av kvinnlig könsstympning på Irland

publicerad 5 februari 2020
- av Markus Andersson

Ett afrikanskt par i Dublin har dömts för att ha könsstympat deras ettåriga dotter.

Paret döms för att ha förmått och hjälpt någon att utföra könsstympningen på barnet. Mannen dömdes till fem och ett halvt års fängelse och kvinnan fick ett straff på fyra år och nio månader, rapporterar Breitbart.

Paret, som kommer att förbli anonyma för att skydda barnets identitet, sade sig vara oskyldiga till könsstympningen och hävdade att deras dotter hade fått skadan genom att ramla på en leksak, medan hon inte hade blöja.

Deras version av händelsen stötte på patrull av sjukvårdspersonal som hävdade att det tydligt var ett fall av könsstympning. Sri Paran, barnkirurgen som utförde operation på flickan för att stoppa blödningen, sa att skadan inte var oavsiktlig.

Experter säger att uppemot 6 000 kvinnor och flickor i landet har blivit könsstympade. Seden är utbred i vissa delar av Afrika och vanligtvis åker föräldrarna hem till sina hemländer för att utföra ingreppet.

Domen var den första av sitt slag på Irland. Kvinnlig könsstympning kriminaliserades dock i Irland så tidigt som 2012 med maxstraff upp till 14 års fängelse.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.