Föräldrar dömda i det första fallet av kvinnlig könsstympning på Irland

publicerad 5 februari 2020

  Ett afrikanskt par i Dublin har dömts för att ha könsstympat deras ettåriga dotter.

  Paret döms för att ha förmått och hjälpt någon att utföra könsstympningen på barnet. Mannen dömdes till fem och ett halvt års fängelse och kvinnan fick ett straff på fyra år och nio månader, rapporterar Breitbart.

  Paret, som kommer att förbli anonyma för att skydda barnets identitet, sade sig vara oskyldiga till könsstympningen och hävdade att deras dotter hade fått skadan genom att ramla på en leksak, medan hon inte hade blöja.
  Deras version av händelsen stötte på patrull av sjukvårdspersonal som hävdade att det tydligt var ett fall av könsstympning. Sri Paran, barnkirurgen som utförde operation på flickan för att stoppa blödningen, sa att skadan inte var oavsiktlig.

  Experter säger att uppemot 6 000 kvinnor och flickor i landet har blivit könsstympade. Seden är utbred i vissa delar av Afrika och vanligtvis åker föräldrarna hem till sina hemländer för att utföra ingreppet.

  Domen var den första av sitt slag på Irland. Kvinnlig könsstympning kriminaliserades dock i Irland så tidigt som 2012 med maxstraff upp till 14 års fängelse.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!