Fontana di Trevi vandaliserad av klimataktivister

publicerad 22 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Fontana di Trevi Rom
Aktivisterna häller träkol i Fontana di Trevi.

Militanta klimataktivister från gruppen “Ultima Generazione” (Sista Generationen) klättrade i söndags ner i den italienska kulturskatten Fontana di Trevi, i syfte att vandalisera den världsberömda fontänen. Något bedömare fruktar kan ha skadat fontänens känsliga vatten lång tid framöver.

Vårt land är döende, vrålade medlemmar ur den militanta gruppen samtidigt som man, utöver att hälla träkol i vattnet, höll upp banderoller med texten “Vi kommer inte att betala för fossila (bränslen)”.

Uniformerad polis vadade dock snabbt ut i vattnet och grep aktivisterna, samtidigt som turister och åskådare filmade dådet varav ett antal skrek förolämpningar och svordomar.

Det var mot bakgrund av de senaste dagarnas händelser i provinsen Ravenna, i nordöstra Italien, som medlemmar ur Ultima Generazione var på plats i Rom. Aktivisterna hävdar bland annat att jorden inom kort kommer att gå under om inget görs för att förändra vad som i globalistkretsar ofta benämns “den globala uppvärmningen”.

Den miljöförstörande händelsen har emellertid fått kraftiga reaktioner. På Twitter kommenterar författaren och gastronomen Edward Blom aktionen och kallar de inblandade för “förbannade svin”.

Roms borgmästare Roberto Gualtieri fördömde i kraftiga ordalag aktionen – som är den senaste i raden av angrepp mot konstverk i Italien.

Det räcker med dessa absurda attacker mot vårt konstnärliga arv, kommenterar han på Twitter.

Fontana di Trevi Rom
Klimataktivister häller träkol i vattnet.

Ultima Generazione kräver ett slut på offentliga subventioner av fossila bränslen och säger i ett uttalande att anledningen till den aktuella “protestaktionen” är den gångna veckans oönskade vattenansamlingar i regionen Emilia-Romagna. Ultima Generazione hävdar även att ett av fyra hus i Italien riskerar att drabbas av kommande översvämningar.

Den drabbade regionen i nordöstra Italien gränsar till adriatiska kusten och är omgiven träsk- och sumpmarker samt ett nätverk av kanaler. En översvämning i maj 1636 förstörde stora delar av själva staden.

Fontana di Trevi, Trevifontänen, är en världsberömd fontänbyggnad belägen vid Piazza di Trevi i centrala Rom, Italien. Den projekterades av Giovanni Lorenzo Bernini och fullbordades av Nicola Salvi 1762. Trevi är en etymologisk förvanskning av trivio, ungefär "tre gator" (ursprungligen sammanstrålade tre gator på torget framför fontänen).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!