FN uppmanar Ukraina att utreda avrättning av krigsfångar

Kriget i Ukraina

publicerad 22 november 2022
- av Markus Andersson
Bilder från filmmaterialet som tycks visa hur den ukrainska armén avrättar krigsfångar.

Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter uppmanar ukrainska myndigheter att snabbt och noggrant utreda filmklipp som tycks visa hur ukrainska styrkor summariskt avrättar ett tiotal ryska krigsfångar.

Vi känner till videoklippen och vi undersöker dem. Anklagelser om summariska avrättningar av icke stridande bör snabbt, fullständigt och effektivt utredas och eventuella förövare ställs till svars”, skriver FN:s talesman Marta Hurtado i ett uttalande till Reuters. I ett uttalande till AP upprepar man budskapet att ”anklagelserna bör utredas ordentligt och snabbt av respektive myndigheter”.

Videoklippen började spridas på sociala medier under förra veckan och visar hur en grupp tillfångatagna ryska soldater ger upp och överlämnar sig till ukrainska styrkor för att sedan lägga sig platt på marken.

Ett andra videoklipp tycks sedan visa hur samma ryska krigsfångar ligger avrättade i blodpölar.

 

Rysslands försvarsministerium menar att videoklippen visar hur Ukraina ”medvetet och metodiskt mördar” tillfångatagna soldater och Rysslands “högsta råd för mänskliga rättigheter” kräver en internationell utredning av de påstådda krigsförbrytelserna.

Enligt det ryska försvarsministeriet visar videoklippet ”barbariska mord på ryska krigsfångar” och en ”utbredd praxis av den ukrainska försvarsmakten som aktivt stöds av Kievregimen och direkt ignoreras av dess västerländska uppbackare“. Det ryska utrikesdepartementets talesman Maria Zakharova kallar videoklippen för ”ytterligare bevis för brott begångna av ukrainska nynazister och Ukrainas flagranta förbrytelser mot internationell humanitär lag”.

Ukrainas vice premiärminister Olga Stefanishina lovar att ukrainska myndigheter kommer att utreda videoklippet, men hävdar samtidigt att det är ”mycket osannolikt” att det skulle röra sig om avsiktliga avrättningar. Landets ombudsman Dmytro Lubinet hävdar att ukrainska styrkor överhuvudtaget inte avrättat några krigsfångar – utan bara försvarat sig själva mot ryska soldater som låtsats ge upp.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!