FN: Israel sköt medvetet ihjäl journalist

publicerad 14 mars 2024
- av Isac Boman
Släktingar hedrar den dödade journalisten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den israeliska militären valde att skjuta mot ”tydligt identifierbara journalister” när Reuters fotograf Issam Abdallah dödades vid gränsen mot Libanon förra hösten. Det konstaterar FN:s fredsbevarande insats Unifil i en utredning.

Varför den israeliska militären valde att döda journalisten och skada flera andra, är dock fortfarande oklart.

Det var i oktober som en israelisk stridsvagn utan förvarning började beskjuta en grupp journalister – trots att reportrarna var ”tydligt identifierbara” och några strider just då inte ägde rum på platsen.

Beskjutningen av civila, i detta fall tydligt identifierbara journalister, utgör ett brott mot FN:s säkerhetsråds resolution 1701 (2006) och internationell lag“, slår United Nations Interim Forces in Lebanon (Unifil) fast i sin rapport.

Det bedöms att det inte förekom någon eldväxling över den blå linjen vid tidpunkten för incidenten. Anledningen till attackerna mot journalisterna är inte känd”, skriver man vidare.

Förutom Abdallah som avled skadades även sex andra journalister på plats.

“Skjuter inte medvetet mot civila”

En talesman för Israels försvarsmakt (IDF) gick snart ut och hävdade att den militanta gruppen Hizbollah nyligen attackerat dem i området – och att man svarade med eldgivning från artilleri och stridsvagnar – vilket ledde till att journalisten dog.

– IDF beklagar alla skador på icke inblandade parter och skjuter inte medvetet mot civila, inklusive journalister. IDF anser att pressfriheten är av yttersta vikt och klargör samtidigt att det är farligt att befinna sig i en krigszon, sa talesmannen.

Reuters ledning har uppmanat Israel att tydligt förklara attacken på journalisterna och ställa de ansvariga till svars. Så har dock inte skett. IDF har heller inte publicerat någon offentlig rapport angående incidenten.

Såväl Amnesty International som Human Rights Watch har argumenterat för att mordet på journalisten är att betrakta som ett krigsbrott.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!