FN fördömer dödlig attack mot marknad i Donetsk

Kriget i Ukraina

publicerad 22 januari 2024
- av Jan Sundstedt
FN-toppen António Guterres kräver att attacker mot "civila och civil infrastruktur" upphör omedelbart.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


FN:s generalsekreterare António Guterres har fördömt en attack mot den välbesökta marknaden i Donetsk under söndagen, men har hittills inte velat peka ut någon skyldig till beskjutningen som dödade minst 27 personer och skadade över två dussin civila, däribland flera barn.

En talesman för FN-chefen sade i ett kort uttalande på söndagskvällen att “generalsekreteraren starkt fördömer alla attacker mot civila och civil infrastruktur, inklusive dagens beskjutning av staden Donetsk i Ukraina. Attacker mot civila och civil infrastruktur är förbjudna enligt internationell humanitär rätt, är oacceptabla och måste upphöra omedelbart“.

Huvudstaden Donetsk i Folkrepubliken med samma namn, blev som konsekvens av den pågående konflikten i september 2022 de facto en del av Ryssland, vilket varit en nagel i ögat på Kiev under lång tid, och ligger cirka 20 km från nuvarande frontlinje.

Donetsk
Gatubild från Donetsk (arkivbild). Foto: Nya Dagbladet

 

Minst 27 civila döda

Antalet dödsoffer från beskjutningen av marknaden har stigit till 27 personer, enligt uppgifter från pro-ryska källor i regionen.

Ytterligare 25 personer skadades, varav några allvarligt, inklusive “penetrerande sår i området för vitala organ och traumatisk amputation av lemmar”. Två barn som skadades i bombningen uppges vara i ett medelsvårt tillstånd, uppger myndigheterna.

Granatbeskjutningen som träffade Kirov-distriktet i sydvästra Donetsk, utfördes enligt ryska uppgifter med hjälp av 152 mm och 155 mm ammunition av Nato-standard.

“Zelenskyjregimens kriminella handlingar”

Moskva menar att Kiev ligger bakom attacken som man beskriver som en “barbarisk terroristhandling”. Rysslands utrikesdepartement uppmanar vidare regeringar och internationella organ världen över att fördöma och att underlåtenhet att göra detta skulle vara ett tecken på “tyst godkännande av morden på civila” som skulle uppmuntra Kiev “att begå ännu fler blodiga grymheter”.

– Detta bekräftar återigen (västs) direkta inblandning i konflikten och gör det medskyldigt till Zelenskyjregimens kriminella handlingar, som återigen har visat sin omänsklighet och sitt hat mot oskyldiga människor, fortsätter man.

Attacken har hittills inte kommenterats från Zelenskyjs styre. Den ukrainska militära grupperingen Tavria, som slåss vid den sydöstra frontlinjen, menar dock på sin Facebook-sida att Ukrainas armé inte ligger bakom gårdagens dödliga attack. “Donetsk är Ukraina! Ryssland kommer att behöva hållas ansvarigt för de ukrainska liv som togs“, skriver man.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!