FN-diplomater vägrade lyssna på rysk barnrättskommissionär

Kriget i Ukraina

publicerad 6 april 2023
- av Isac Boman
Flera FN-diplomater vägrade att lyssna till vad Maria Lvova-Belova hade att säga.

När Rysslands barnrättskommissionär Maria Lvova-Belova skulle tala inför FN:s säkerhetsråd vägrade representanter från bland annat USA och Storbritannien att lyssna – utan reste sig istället och gick därifrån.

Ryssland hade kallat till mötet för att bemöta anklagelser om systematiska ”kidnappningar” av ukrainska barn – påståenden som man menar helt saknar koppling till verkligheten.

Maria Lvova-Belova är idag efterlyst av den internationella brottsmålsdomstolen (ICC) för krigsbrott och har i väst pekats ut som ansvarig för att ett antal ukrainska barn tvångsdeporterats till Ryssland. Syftet med hennes distanstal inför FN:s säkerhetsråd var att bemöta anklagelserna, men representanter från USA, Storbritannien, Albanien och Malta vägrade att lyssna och reste sig istället demonstrativt och gick.

USA och Storbritannien lade dessutom in sina veton mot att konferensen skulle sändas ut till allmänheten via FN:s hemsida medan den amerikanska FN-ambassadören, Linda Thomas-Greenfield, passade på att fördöma Lvova-Belovas medverkan och hävdade att ryskan inte borde ges ”ett internationellt podium för att sprida sin desinformation och försöka försvara sina vidriga handlingar i Ukraina”.

Från ryskt håll menar man dock att väst och Ukraina medvetet manipulerar sanningen och att de uppgifter som sprids om att Ryssland ska ha ”kidnappat” ukrainska barn är en propagandalögn.

Maria Lvova-Belova pekar på att 16 ukrainska barn i dagsläget förvisso har omplacerats till barnhälsoläger i Krim och Krasnodar, men att skälet till detta är att de ukrainska myndigheterna agerat i strid med barnens intressen genom att aktivt låta bli att evakuera dem från en krigszon, använda dem som mänskliga sköldar samt på olika sätt trakassera ryska föräldrar som tagit hand om barn från Donbass.

Hon konstaterar också att Ryssland inte mottagit en enda officiell begäran från någon ukrainsk myndighet om att barnen ska återvända till Ukraina – istället tycks det ukrainska ledarskapet enbart vara intresserat av att använda barnen i sitt propagandakrig.

Barnrättskommissionären förklarar vidare att föräldrarna till många av barnen nu befinner sig i olika EU-länder och att man överlämnat information om barnen till Röda korset och hoppas att få hjälp av dessa med att kunna återförena familjerna

– Det är tydligt att ni tycker att detta är obehagligt och att det motsäger er berättelse. Ni behöver inte sanningen, ni har redan kommit fram till en dom baserad på falska fakta och spekulationer, dundrade Vasily Nebenzya, Rysslands permanenta representant i FN och var märkbart irriterad över FN-ledarnas ointresse.

– Ni är ganska bekväma med att leva i denna kokong av lögner och att hålla er allmänhet inne i den också. Ni avfärdar allt som hotar denna som rysk propaganda, och vi kommer naturligtvis att få höra om detta… Det är ni, inte vi, som inför censur i säkerhetsrådet. Jag vill att de journalister som är närvarande här ska föra detta till protokollet, betonade han vidare.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!