Flyktingström från Donbass till Ryssland

Krisen i Ukraina

publicerad 21 februari 2022
- av Isac Boman

Båda folkrepublikerna Donetsk och Luhansk har bekräftat att man påbörjat evakueringen av civila till Ryssland under helgen. Detta eftersom man oroar sig för att ukrainsk militär snart kommer att inleda ett fullskaligt anfall.

Den politiska ledningen i folkrepublikerna har uppmanat en stor del av befolkningen att låta sig evakueras över den ryska gränsen. Redan under lördagen ska omkring 32 000 människor ha sökt sig över till den ryska sidan – framför allt barn, kvinnor, äldre och sjuka.

Alexander Chupriyan som är minister och ansvarig för särskilda nödsituationer bekräftar att flyktingarna huseras på lokala hotell och flyktingförläggningar samtidigt som fullpackade bussar och bilar bilder långa köer vid gränspassagen.

– Vi har lämnat allting bakom oss, vårt hus och vår gård, säger en kvinna från Donetsk till RT och berättar vidare att hon valde att snabbt packa ner sina viktigaste tillhörigheter när hon hörde en varningssiren och meddelanden från den lokala polisen.

En annan flykting berättar att dennes hus brändes ner redan 2015 men sedan byggdes upp igen och att en stor del av den ryska diasporan sedan dess lämnat Donetsk eftersom de helt enkelt inte vågar vara kvar.

– Vi funderar på att återvända en dag. Vi har bröder, systrar och makar kvar där.

Både i Luhansk och Donetsk har alla arbetsföra och friska män mobiliserats eftersom man oroar sig för att situationen ska eskalera ytterligare och man tror att en ukrainsk attack ligger mycket nära – något som förnekas av Ukraina.

– Det här är ett försök att provocera våra trupper, hävdar Alexej Danilov, sekreterare vid Ukrainas säkerhets- och försvarsråd men menar vidare att man kommer att öppna eld om man hotas.

Rysslands president Vladimir Putin har också låtit meddela att varje flykting ska få 10 000 rubel (cirka 1230 kronor) när de anländer. Han har också instruerat myndigheter på plats att skapa förutsättningar för flyktingmottagandet och förse dessa med varm mat, husrum, sjukvård och ”annat nödvändigt.”Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.