Fler vita dör än föds i USA

publicerad 18 juni 2013

Antalet vita icke-spansktalande människor som föddes i USA under fjolåret understeg antalet som avled. Det är första gången på ett sekel som den vita befolkningen minskar.

Trots att de vita amerikanerna fortfarande är landets största enskilda befolkningsgrupp krymper deras befolkning. Resultatet är från en undersökning utförd av statistikbyrån Census Bureau som nyligen presenterats.

Enligt rapporten från Census Bureau beräknas även vita att bli en minoritet i åldersgruppen under fem år. Detta sker antingen i år eller nästa år.

– Dessa nya rapporter kring folkräkningen ska ses som en tidig varning till en kommande nedgång i den vita befolkningen. Det kommer att prägla mycket av det nya århundradet, sade William H. Frey, demograf vid Brookingsinstitutet, till New York Times.

Experter och forskare hade förväntat sig denna förändring men inte att den skulle komma så snabbt. Kenneth M. Johnson, demograf vid Carseyinstitutet, skyller delvis denna förändring i befolkningsmängden på lågkonjunkturen.

Han sade att det var 320 000 fler icke-spansktalande vita födslar än dödsfall år 2006, strax innan lågkonjunkturen. Från 2010 till 2011, minskade den siffran till 29.000, rapporterar nyhetsbyrån UPI.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.