Fler än 10 000 kvinnor och flickor i Finland är könsstympade

publicerad 26 november 2018

Det finska Institutet för hälsa och välfärd (THL) larmar om att uppemot 3 000 flickor är i riskzonen för att bli könsstympade. Statistik pekar på att över 10 000 kvinnor redan är könsstympade i det nordiska landet.

Kvinnlig könsstympning är ett brutalt ingrepp som görs på mycket unga flickor, mellan 0 och 15 år. Man skär helt enkelt bort delar av underlivet, vanligtvis utan bedövning. Seden är vida utbredd i Afrika och delar av Asien. Ingreppet ser olika ut hos olika folkgrupper.

Mellan 650 och 3 000 unga flickor i Finland riskerar att bli könsstympade, säger Mimmi Koukkula på THL. Hon noterar även att tjänstemän inte tror att redan könsstympade flickor gjort ingreppet i Finland, utan att de blivit skickade utomlands för det.


Annonser:


Kvinnlig könsstympning har kommit till Finland genom utomvästlig invandring. Ingreppet är vanligast bland somaliska, etiopiska, eritreanska och kurdiska invandrare.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.