Fjärrstyrda sälar i rysk tjänst

publicerad 9 november 2015

Forskare i Murmansk jobbar på att inplantera mikrochips i sälarnas kroppar. Man tänker använda djuren i räddningsoperationer och i militära uppdrag.

Enligt tevekanalen Murman är målet med experimentet att utforska påverkningen av Arktis elektromagnetiska fält på sälarnas organismer.

Experimentet är ett gemensamt projekt av forskare vid Moskvas havsbiologiska institut och Arktis geofysiska institut. Vetenskaparna har konstruerat ett unikt komplex som imiterar naturliga och konstgjorda elektromagnetiska fält.

Det har redan filmats uppemot 800 timmar av videomaterial. Enligt de preliminära uppgifterna har projektet stora framtidsutsikter, sade Dmitrij Isjkulov, vicedirektör för Murmansks havsbiologiska institut.

Forskarna tänker inplantera mikrochips för att kunna sätta in djuren i Arktis svåruppnåeliga områden. Sälarna hoppas kunna vakta ytfartyg, ubåtar och kommunikationer, likaväl som delta i räddningsoperationer.

Militära specialister vid Norra flottan har i 20 år arbetat med sälar vid Murmansks oceanarium. Djuren tränas bland annat i räddning och sabotageverksamhet.

 

 

se.sputniknews.com
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.