Finländsk officer: ”Önsketänkande att Ukraina vinner kriget”

Kriget i Ukraina

publicerad 2 mars 2023
- av Markus Andersson
Ukrainska soldater genomför operation mot pro-ryska separatister under 2014.

En högt uppsatt finländsk officer på plats i Ukraina menar att bilden av kriget som sprids i västerländsk massmedia framförallt baseras på ukrainsk propaganda. Verkligheten, menar han, är att den ukrainska militären är undermålig i flera avseenden och att det är ”önsketänkande” från västligt håll att man ska kunna vinna över Ryssland.

– De ryska styrkorna har lärt sig av sina misstag, det samma kan man inte påstå om de ukrainska, säger officeren, som på grund av sin rang vill vara anonym, till den finländska statskanalen Yle.

– Ukrainarna tror att de är skickliga soldater. Men du blir inte en bra soldat genom att ligga rädd i en skyttegrav i åtta månader. Det som krävs är utbildning, fortsätter han.

Officeren började träna ukrainska soldater redan 2014 och menar att soldaternas utbildningsnivå lämnar mycket i övrigt att önska – och han tror inte heller att Ukraina kommer att segra i kriget – vilket är det ledande narrativ som drivs av politiker och massmedier i Väst.

– Det är ingenting annat än önsketänkande, menar han.

Bland annat beskrivs det militära ledarskapet i Ukraina som att det ”är mycket dåligt” och detsamma även vad gäller de taktiker och stridstekniker som används, som ofta påstås ha hämtats från dataspel. Att man kunnat stå emot den ryska offensiven så bra hittills beror enligt officeren inte främst på egen skicklighet – utan på att Ryssland begått stora strategiska misstag.

– En ukrainsk offensiv är alltid en rörelse på bred front. De klarar inte av att snabbt öppna en bräsch i fronten.

Mörkar förluster

Han noterar att kriget har utvecklats till ett ”ställningskrig” med omfattande artilleribeskjutningar istället för snabba förflyttningar – och att även om både Ukraina och Ryssland drabbats av stora förluster har Ukraina betydligt färre reservtrupper att kalla in.

Den finländske officeren är också övertygad om att de ukrainska förlusterna varit väsentligen mycket större än vad som rapporterats och att man har ungefär lika många döda och sårade som den ryska sidan – något som inte är hållbart i längden.

Att den ukrainska armén lyckats återta många av de områden som tidigare ockuperats av Ryssland beror enligt mannen på ”tur” och på ryska misstag och menar att Ukraina snart kan vara på väg att förlora kriget i sin helhet.

– Det ser ut som om Ryssland har initiativet. Man kan nästan säga att Ukraina håller på att förlora kriget om ingenting avgörande snart sker.

Han tror inte heller att Ukraina är kapabla att erövra Krimhalvön och förmodligen inte ens Donbass.

– Om Kiev lyckas komma fram till den frontlinje som fanns när kriget började vore det en avvärjningsseger… Ryssland förlorar inte det här kriget eftersom det är en kärnvapenmakt. Ifall Ukraina inleder en storoffensiv mot Krim är det sannolikt att Ryssland tar till strategiska kärnvapen.

Hans gissning är istället att kriget kommer att sluta med att Ukraina tvingas avstå landområden till Ryssland.

– Det skulle inte vara slutet för Ukrainas självständighet, men gränsen skulle flyttas. Det måste man acceptera, precis som vi i Finland efter vinterkriget.

”Media lyssnar snällt på den ukrainska propaganda”

Vad gäller den massmediala bevakningen av kriget menar officeren att befolkningen i väst enbart får ta del av ukrainska narrativ och menar att ”medierna lyssnar snällt på den ukrainska propagandan”.

– Statsminister Marin säger att kriget tar slut när Ryssland retirerar från Ukraina, men det kommer inte att hända, konstaterar han och tillägger att ”ukrainarna inte lyckats forcera ryssarnas försvarsställningar någonstans”.

Om Ukraina ska kunna vinna kriget, fortsätter han, är det viktigaste att deras soldater får bättre utbildning – och helst finsk sådan, menar officeren.

– Finlands armé har världens bästa utbildning i konsten att kriga mot Ryssland. Vi har tränat saken i hundra år, och dessutom krigat två gånger… Ingen annan har ett lika brett kunnande i skog och terräng som vi i Finland och det är det som borde läras ut.

Han menar att träning av denna typ inte skulle kosta mycket pengar och att många finländare gärna hade anmält sig frivilliga.

– Det gör ont att se när dåligt utbildade soldater skickas till fronten, och när de återvänder i kista, det är därför jag fortfarande är på plats här i Ukraina – för att ge bättre utbildning.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.