Finlands president, Alexander Stubb, uppmanar EU:s medlemsländer att avstå från förhastade beslut om att skicka så kallade fredsbevarande styrkor till Ukraina. Han betonar att en sådan insats kan leda till eskalering och kräver ett stabilt internationellt ramverk för att kunna bli aktuellt.
Alexander Stubb betonade under ett möte i Tallinn med den gemensamma expeditionsstyrkan (JEF) vikten av försiktighet kring planerna på en fredsbevarande operation i Ukraina.
Han varnade för att insatsen riskerar att förvärra konflikten, och påpekade att det krävs både ett fredsavtal och ett FN-mandat för att en sådan styrka ska kunna sättas in.
– Vi bör inte gå händelserna i förväg. Kanske har denna diskussion, så att säga, spårat ur, sade Stubb enligt det finska nyhetsmediet Yle.
Stubb underströk att en fredsbevarande styrka skulle kräva minst 150 000 soldater, och med rotationsprincipen innebär det totalt 450 000 fredsbevarare per år.
– Operationen kan inte inledas på en osäker grund, betonade Alexander Stubb.
Finnish President Alexander Stubb said it was too early to talk about a peacekeeping mission in Ukraine and that it would require a UN mandate.
He stressed that it was unacceptable to conduct an operation on an unsustainable basis, as happened in Libya in the 1990s.
View full… pic.twitter.com/TNReXKerbk
— Uncensored News (@uncensorednews9) December 18, 2024
Macron eldar på
Estlands försvarsminister Hanno Pevkur betonade inför mötet i Tallinn att ”…inga alternativ kan uteslutas”, även innan det finns fred i Ukraina.
Frankrikes president, Emmanuel Macron, planerar enligt uppgifter att under ett kommande EU-toppmöte föreslå en FN-ledd fredsbevarande styrka för Ukraina, men endast i samband med ett eldupphör och en fredsuppgörelse.
Kaja Kallas, som är EU:s högsta diplomat, avfärdar idén om att skicka fredsbevarare i nuläget. Hon menar att fientligheterna mellan Kiev och Moskva är långt ifrån över.
Rysslands talesman, Dmitrij Peskov, ansluter sig till kritiken och säger att det är ”för tidigt” att diskutera en fredsbevarande insats i Ukraina eftersom Kiev envist vägrar att hålla fredssamtal med Moskva.
Det militära mötet i Tallinn samlade medlemsländerna i JEF, däribland Sverige, Norge och Estland. De baltiska länderna, som delar gräns med Ryssland, säger sig framhålla vikten av att förbereda sig för olika scenarier.