Filippinernas president vill skicka ut USA:s trupper ur landet

publicerad 11 oktober 2016
T.v. Rodrigo Duterte. t.h. amerikanska och filippinska soldater.

Filippinernas president Rodrigo Duterte planerar att bryta sitt lands 65 år långa militärsamarbete med USA.
”Behandla oss inte som en dörrmatta”, säger den karismatiske presidenten.

Rodrigo Duterte har väckt stor uppmärksamhet sedan han vann det filippinska presidentvalet i somras. Bland annat för hans okonventionella sätt att stävja den illegala droghandeln i landet – genom att uppmana allmänheten att skjuta knarklangarna.

Nu vill Duterte avsluta Filippinernas militärsamarbete med USA och kräver att alla amerikanska trupper ska lämna landet senast nästa år, skriver The Independent.

Behandla oss inte som en dörrmatta, för ni kan få ångra det. Jag kommer inte att prata med er, jag kan alltid vända mig till Kina, sade Rodrigo Duterte i ett tal.

Rodrigo Duterte har sedan han tillträdde som president vänt sig bort från Filippinernas tidigare allierade som Japan och USA för att istället vända öppna dörren för bilateralt samarbete med Ryssland och Kina. Att Duterte vänt sig till Kina är något häpnadsväckande då båda ländernas relation varit väldigt frostig de senaste åren – mycket på grund av deras territoriella dispyt i Sydkinesiska havet.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.