Utrikes

Femstjärnerörelsen spelar ut Salvini – bildar ny koalition med socialdemokrater

Femstjärnerörelsen väljer nu att inleda ett regeringssamarbete med socialdemokratiska Demokratiska partiet istället för Lega. Giuseppe Conte fortsätter i rollen som premiärminister för Italiens nya regering.

Italiens tidigare regering med den partipolitiskt oberoende Giuseppe Conte som premiärminister har byggt på en koalition mellan den mer vänsterpopulistiskt anstrukna Femstjärnerörelsen och det nationalpopulistiska partiet Lega under den starkt profilerade inrikesministern Matteo Salvinis ledarskap.
Spänningarna mellan de båda samarbetspartnerna har ökat under de senaste månaderna i och med Legas starka framgångar i opinionsmätningar sedan regeringens tillträde. Salvini och Lega har varit allt mer intresserade av att få till ett nyval för att kapitalisera på det folkliga stödet, och drog nyligen tillbaka sitt stöd med ambitionen att åstadkomma ett nyval.

Istället blir man nu alltså utspelade efter att Femstjärnerörelsen beslutat att bilda en ny koalition utan Lega, tillsammans med det socialdemokratiska Demokratiska partiet. Giuseppe Conte är tilltänkt att fortsätta i rollen som premiärminister.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!