MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 25 februari 2024

söndag 25 februari 2024

Femstjärnerörelsen spelar ut Salvini – bildar ny koalition med socialdemokrater

publicerad 30 augusti 2019
- av Isac Boman
Matteo Salvini

Femstjärnerörelsen väljer nu att inleda ett regeringssamarbete med socialdemokratiska Demokratiska partiet istället för Lega. Giuseppe Conte fortsätter i rollen som premiärminister för Italiens nya regering.

Italiens tidigare regering med den partipolitiskt oberoende Giuseppe Conte som premiärminister har byggt på en koalition mellan den mer vänsterpopulistiskt anstrukna Femstjärnerörelsen och det nationalpopulistiska partiet Lega under den starkt profilerade inrikesministern Matteo Salvinis ledarskap.

Spänningarna mellan de båda samarbetspartnerna har ökat under de senaste månaderna i och med Legas starka framgångar i opinionsmätningar sedan regeringens tillträde. Salvini och Lega har varit allt mer intresserade av att få till ett nyval för att kapitalisera på det folkliga stödet, och drog nyligen tillbaka sitt stöd med ambitionen att åstadkomma ett nyval.

Istället blir man nu alltså utspelade efter att Femstjärnerörelsen beslutat att bilda en ny koalition utan Lega, tillsammans med det socialdemokratiska Demokratiska partiet. Giuseppe Conte är tilltänkt att fortsätta i rollen som premiärminister.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend