Femstjärnerörelsen spelar ut Salvini – bildar ny koalition med socialdemokrater

publicerad 30 augusti 2019
- av Isac Boman

Femstjärnerörelsen väljer nu att inleda ett regeringssamarbete med socialdemokratiska Demokratiska partiet istället för Lega. Giuseppe Conte fortsätter i rollen som premiärminister för Italiens nya regering.

Italiens tidigare regering med den partipolitiskt oberoende Giuseppe Conte som premiärminister har byggt på en koalition mellan den mer vänsterpopulistiskt anstrukna Femstjärnerörelsen och det nationalpopulistiska partiet Lega under den starkt profilerade inrikesministern Matteo Salvinis ledarskap.

Spänningarna mellan de båda samarbetspartnerna har ökat under de senaste månaderna i och med Legas starka framgångar i opinionsmätningar sedan regeringens tillträde. Salvini och Lega har varit allt mer intresserade av att få till ett nyval för att kapitalisera på det folkliga stödet, och drog nyligen tillbaka sitt stöd med ambitionen att åstadkomma ett nyval.

Istället blir man nu alltså utspelade efter att Femstjärnerörelsen beslutat att bilda en ny koalition utan Lega, tillsammans med det socialdemokratiska Demokratiska partiet. Giuseppe Conte är tilltänkt att fortsätta i rollen som premiärminister.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.seLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.