Utrikes

Falska nyheter från ryska Interfax om vatikansk medalj till Putin

Den 4 juli var Rysslands president Vladimir Putin inbjuden till Vatikanen av påve Franciskus. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax tilldelades Putin en medalj av påven som “världens skyddsängel”. Vatikanens nyhetsorgan Vatican News dementerar dock uppgifterna till Nya Dagbladet.

Påve Franciskus och Vladimir Putin möttes i Vatikanen den 4 juli för att diskutera freds- och miljöfrågor. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax tilldelades Putin en medalj av påven med titeln ”Guardian Angel of the World”. Utmärkelsen ska ha varit tänkt att manifestera 100-årsfirandet av slutet på första världskriget.
Källan som anges av Interfax är den ryska presidentadministrationens pressekreterare Dmitrij Peskov. Interfax står fast vid uppgifterna i kontakt med Nya Dagbladet över telefon, och när Nya Dagbladet även kontaktar Peskovs kontor bekräftar man likaledes att Interfax uppgifter ska betraktas som korrekta.

Att någon sådan utmärkelse delats ut dementeras dock helt av Vatican News som är en del av påvens ämbete Heliga stolen.

– Då man enligt tradition utbytte gåvor, gav påven Franciskus president Putin, bland andra gåvor, ett minnesmynt av 100-årsdagen sedan Första världskrigets slut. Det handlade alltså inte om något pris till presidenten, säger Vatican News svenska kontakt Katarina Agorelius till Nya Dagbladet.

Interfax är en rysk Moskva-baserad nyhetsbyrå med över 1000 reportrar och journalister runt om i världen.


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!