Facebook vägrade censurera Donald Trump – anställda gick ut i strejk

publicerad 9 juni 2020
- av Isac Boman
Donald Trump med tidigare försvarsministern Mark Esper.

Facebook har länge anklagats för att vara en arbetsplats som huserar många anställda med starka politiska åsikter. De som hävdar detta får ytterligare vatten på sin kvarn efter att anställda på företaget vägrat att fortsätta arbeta efter att Facebook valt att inte radera eller censurera president Donald Trumps inlägg om raskravallerna i Minnesota.

Det handlade om en en så kallad ”walkout” där de anställda som var missnöjda med att företaget inte censurerade Trump lämnade arbetet för dagen utan att komma tillbaka, och Facebooks personalavdelning vädjar till företaget att inte straffa de censurivrande anställda eller tvinga dem att ta en semesterdag.

Jason Stirman är ansvarig för Facebooks design och säger till CNN att han inte höll med Zuckerbergs beslut att inte censurera Trump och att han heller inte är ensam om denna hållning på kontoret.

Det finns ingen neutral position angående rasism”, skriver han på Twitter och får medhåll av flera anställda.

Andrew Crow, också han verksam inom Facebooks designavdelning, håller med och menar att Trumps inlägg var oacceptabelt och att han ska arbeta för att få Facebook att ändra sin policy och införa betydligt mer censur än vad som redan finns idag.

Vi förstår den smärta som stora delar av vårt folk känner idag, särskilt vårt svarta samhälle. Vi uppmuntrar anställda att tala öppenhjärtigt när de inte håller med om vårt ledarskap. När vi framöver ställs inför svåra val om vårt innehåll så kommer vi fortsätta söka deras ärliga feedback”, kommenterade en talesperson för Facebook det hela.

Ett av de inlägg som vänsterliberaler och många Facebook-anställda velat få bort från plattformen handlar om att raskravallerna och det svaga ledarskapat i Minneapolis är oacceptabelt och att nationalgardet kan behöva sättas in för att få ordning på saker och ting.

Jag kan inte stå och titta på när detta händer en fantastisk amerikansk stad som Minneapolis. En total avsaknad av ledarskap. Antingen så får den svage radikale vänsterborgmästaren Jacob Frey skärpa till sig och få staden under kontroll eller så kommer jag skicka in nationalgardet och ställa saker och ting till rätta”, konstaterade presidenten i inlägget och menade vidare att det handlar om kriminella element som sprider skräck i staden och att militären kan sättas in vid behov för att få kontroll.

Även om Zuckerberg valt att inte censurera Donald Trump den här gången så anser han att Facebook måste göra mer för att ”stöda jämlikhet och trygghet för det svarta samhället”. Mot den bakgrunden kommer företaget att donera 10 miljoner till grupper som ska arbeta för ”raslig rättvisa”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.