Evanston ger miljontals dollar i ”kompensation” till svarta invånare

publicerad 25 mars 2021
- av Markus Andersson
Rådmannen Robin Rue Simmons som ligger bakom initiativet i Evanston.

Den politiska ledningen för Evanston, strax norr om Chicago, har beslutat att dela ut 10 miljoner dollar till stadens svarta befolkning på historiska grunder som en ”kompensation” för den diskriminering som man menar att den svarta befolkningen och deras förfäder ska ha utsatts för.

Evanston är beryktat för att ha ett extremt högt stöd för det demokratiska partiet och allmänt driva en mycket vänsterliberal politik. Nu blir man den första staden i USA som beslutat sig för att betala ut skattemedel som ”kompensation” till sina svarta invånare för påstådda oförrätter som ägt rum för tre till fem generationer sedan, mellan 1919 och 1969 och ännu tidigare.

Stadens fattiga personer kan dock inte räkna med några pengar. Dessa är tillgängliga endast för personer med afrikanskt etniskt ursprung och med förfäder som bott i staden mellan 1919 och 1969. Om de därtill kan visa att de diskriminerats på bland annat bostadsmarknaden, kan de erhålla upp till 25 000 dollar från stadens skattkassa.

”Kompensationen” bekostas primärt via cannabisskatten, enligt Axios. Den afroamerikanska rådmannen Robin Rue Simmons som ligger bakom initiativet konstaterar samtidigt att hon anser att de tio miljoner dollar är långtifrån tillräckligt och att detta bara är ”början” och att mer pengar ska delas ut till den svarta befolkningen på etniska grunder.

Vi vet alla att vägen att till kompensation och rättvisa för den svarta befolkningen är en hel generations arbete. Det kommer att bli många program och initiativ, och mer pengar, säger hon till Chicago Tribune.

Det är än så länge exakt oklart hur många svarta i staden som kommer att vara berättigade till pengarna.

Många är dock mycket kritiskt inställda till politiken, däribland den tidigare afroamerikanske fotbollstjärnan Herschel Walker,

– Slaveriet slutade för över 130 år sedan. Hur kan en far be sin son att spendera tid i fängelset för ett brott som han själv har begått? frågar han sig och menar vidare att pratet om ersättningar och kompensation bara leder till ytterligare splittring.

Andra svarta invånare är av motsatt åsikt och menar att summorna är för små och obetydliga och att den vita befolkningen ska ge ännu mer pengar till de svarta invånarna.

På nationell nivå har det länge förts en debatt om att betala ut stora skadestånd till den afroamerikanska befolkningen i landet. 12 miljoner dollar kommer också att läggas från federalt håll på en kommission som får i uppgift att ”studera slaveriets och diskrimineringens historia” och ta fram ett förslag för hur den svarta befolkningen ska ”gottgöras” ekonomiskt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.