Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja nu avstängt

Energikrisen

publicerad 25 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Kärnkraftverket sett från floden Dnepr.

Det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja har kopplats bort från elnätet på grund av brandskador på kraftledningar, uppger den ukrainska kärnenergimyndigheten Energoatom enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt tidigare uppgifter planerar Ryssland att koppla om kärnkraftverkets produktion till det ryska elnätet inom kort.

Invasionsstyrkornas handlingar orsakade en fullständig frånkoppling – den första i kärnkraftverkets historia, skriver Energoatom på Telegram. Man har formellt gått ut med att två av kraftverkets driftenheter är frånkopplade.


Annonser:


Myndigheten bekräftar att arbete pågår för att koppla på åtminstone ett av reaktorblocken igen. Man meddelar också att kraftverkets eget strömbehov är säkrat.

Under de senaste veckorna har strider pågått i närheten av kärnkraftverket, något som fått FN att varna för en katastrof. Säkerhetssystemen uppges än så länge fungera normalt.

I en intervju med brittiska The Guardian på onsdagen menade Energoatom-chefen Petro Kotin att Ryssland tagit fram en plan för hur kärnkraftverket ska kopplas bort från kraftnätet i liknande lägen. Han varnade för att kylningen av kärnkraftverket är helt beroende av en dieseldriven nödgenerator.

Kärnkraftverket har kontrollerats av Ryssland sedan inledningen av kriget, och Ukraina anklagar landet för att ha erövrat det för att förse den annekterade Krimhalvön med elektricitet.

 


Zaporizjzjas kärnkraftverk är Europas största kärnkraftverk. Det ligger i Dnipropetrovsk oblast i Ukraina, utmed Kachovkadammen och i närheten av Zaporizjzja. Kraftverket har en total elektrisk effekt på 5 700 MW. Den är byggd enligt den sovjetiska designen VVER-1000 och uppges kunna stå emot naturkatastrofer och flygangrepp. Efter 11-september attackerna i USA testades konstruktionen också framgångsrikt mot en krasch av ett passagerarflygplan.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.