EU vill förbjuda ryskt toalettpapper

Det nya kalla kriget

publicerad 3 oktober 2022
- av Isac Boman
Toalettpappret förväntas bli mycket dyrare.

I en ny våg med sanktioner framtagna för att straffa Ryssland ekonomiskt för kriget i Ukraina föreslår ledarna i Bryssel bland annat att importen av ryskt toalettpapper, även tvål och deodoranter ska förbjudas.

Samtidigt som det ryska toalettpappret ska bojkottas varnar den tyska industrin för att de skenande elpriserna tvingar tillverkare i konkurs och att det snart kan råda brist på inhemskt toalettpapper.

I sitt åttonde sanktionspaket vill EU förutom toalettpapper, tvål och deodoranter också förbjuda import av rysk rakutrustning, tandtråd, smink och flera stålprodukter – dessutom försöker man sätta ett pristak på rysk olja, som man fortfarande är beroende av.

– Vi accepterar inte skenomröstningarna och någon form av annektering i Ukraina, och vi är fast beslutna att låta Kreml betala för denna ytterligare upptrappning, deklarerar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Enligt EU-toppen ska detta nya sanktionspaket innebära att Ryssland mister cirka sju miljarder euro i uteblivna handelsintäkter.

Bojkotten av ryskt toalettpapper kommer olägligt – bara dagar efter att Tysklands toalettpapperstillverkare Hakle begärt konkurs och hänvisat till skyhöga energipriser och brist på råmaterial som skäl till detta. Elpriser som på grund av just sanktionerna mot Ryssland blivit högre än någonsin och som redan tvingat många europeiska industrier att stänga ner sina verksamheter.

– På mycket kort tid har priserna på el och gas exploderat på ett sådant sätt att de inte bara kan läggas över på våra kunder så snabbt, förklarar Karen Jung, marknadsansvarig på Hakle.

Hakle och flera andra tyska företag har vädjat till den federala regeringen att sätta ett tak på elpriserna för att undvika en kedjereaktion av konkurser, men detta var innan gasledningarna vid Nord Stream sprängdes och klippte av Tyskland från den ryska naturgasen, rapporterar ryska RT.

Någon lösning på energikrisen tycks heller inte vara nära förstående – istället uppmanar tyska myndigheter sina medborgare att duscha mer sällan och istället använda tvättlappar för att bli rena.

Hur den tyska bristen på toalettpapper kommer att påverka resten av Europa är än så länge oklart, men företrädare för den tyska industrin menar att den nuvarande krisen förväntas bli betydligt mer allvarlig för tillverkningsindustrierna än vad covid var.

Essity som tillverkar mjukpapper och personliga hygienvaror för den globala marknaden har redan tvingats höja sina priser med nästan 20 procent och förväntar sig även ytterligare höjningar.

Företrädare för Tysklands pappersindustri skriver i ett uttalande att deras högsta prioritet är att säkerställa att befolkningen fortsätter att förses med toalettpapper, men några garantier för att lyckas med detta finns inte.

Enligt tyska regeringstjänstemän förbereder Tyskland nu också ett pristak för el för att förhindra fortsatta konkurser – och detta även om resten av EU-länderna inte kommer överens om ett sådant.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.