EU lovar att bekämpa ”Putins propagandister”

Det nya kalla kriget

publicerad 10 februari 2023
- av Markus Andersson
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen mötte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i veckan.

På begäran av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lovar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att EU nu ska rikta sanktioner mot personer som pekas ut som ”Putins propagandister” och som påstås ”förgifta det offentliga rummet med sina lögner”.

– Vi kommer att rikta in oss på Putins propagandister eftersom deras lögner förgiftar det offentliga rummet i Ryssland och utomlands, lovar hon.

– Du (Zelenskyj) insisterade på det. Vi hör dig. Vi kommer att följa upp – och vi kommer att gå på dem.

 

Huruvida det är personer anställda av den ryska staten som ska utsättas för sanktionerna eller om de även ska riktas mot bloggare, journalister, publicister och opinionsbildare som uppfattas som alltför ”pro-ryska” i sin rapportering, framgår inte av von der Leyens utspel.

Sedan tidigare har EU trots massiv kritik valt att blockera ett antal ryska medier med hänvisning till att de sprider ”rysk propaganda” och ”desinformation” – och gjort det mycket svårt för EU-medborgare att komma åt informationen utan att använda sig av VPN-tjänster.

Journalister och opinionsbildare som rapporterat om ukrainska krigsförbrytelser, eller som på andra sätt kritiserat eller förargat EU, Nato eller USA under det pågående kriget, har också anklagats för att vara ryska agenter.

Under veckans möte mellan EU-topparna och Zelenskyj hänvisade von der Leyen upprepade gånger till presidenten som ”min käre Volodymyr” och lovade vidare att nya sanktioner också ska ”fortsätta svälta Rysslands militära maskineri och skaka dess ekonomis fundament”.

EU-toppen öppnar också för ett ukrainskt medlemskap i EU och hävdar att Ukrainas folk ”vill se sina barn växa upp i den europeiska unionen” – och att det är ”detta hopp som ger dem styrkan att klara av det här fruktansvärda kriget”.

– Men var säker på att vi kommer att vara med er längs varje steg på vägen. Låt oss förverkliga deras ukrainska drömmar, till den europeiska livsstilen, lovar hon vidare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!