EU-ledare förkastar ryska fredsvillkor – Serbiens president varnar för storkrig

Kriget i Ukraina

publicerad 17 juni 2024
- av Isac Boman
Några verkliga steg mot fred i Ukraina togs inte under helgens konferens.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ledarna för ett antal europeiska länder, däribland Italien och Tyskland, avvisar de villkor för eldupphör i Ukraina som Rysslands president Vladimir Putin nyligen presenterade.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni kallar fredsplanen för ”propaganda” och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz avfärdar det ryska förslaget som en ”diktatorisk fred”.

Rysslands villkor för fredsförhandlingar går i korthet ut på att Ukraina drar sig tillbaka från oblasterna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizhzhia och förbinder sig att förbli neutralt och inte ansluta sig till Nato.

Under helgens fredskonferens i Schweiz – dit Ryssland inte var inbjudet, samlades makthavare från ett 90-tal länder och globala institutioner för att diskutera hur kriget så småningom kan få ett slut på ett ”acceptabelt” sätt.

I utkastet till en deklaration som utfärdades vid toppmötet slår man fast att alla fredsvillkor där Ukraina avstår territorium till Ryssland, och Zelenskyjs stabchef Andriy Yermak säger till BBC att det inte kommer att bli aktuellt med ”någon kompromiss om oberoende, suveränitet och territoriell integritet”.

Liknande retorik hördes från de europeiska ledarna, där Giorgia Meloni bland annat deklarerade att ”det inte verkar särskilt effektivt som förhandlingsförslag att säga till Ukraina att landet måste dra sig tillbaka från Ukraina”.

Storbritanniens Rishi Sunak menar att Putin bara låtsas vilja förhandla och menar att Ryssland ”befinner sig på fel sida av historien”.

– Att frysa konflikten idag med utländska trupper som ockuperar ukrainsk mark inte är ett svar. I själva verket är det ett recept för framtida aggressionskrig, kommenterade EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen.

Volodymyr Zelenskyj och några av de församlade makthavarna. Foto: President.gov.ua/Foto: President.gov.ua/CC BY 4.0

Kritik mot rysk frånvaro

Andra ledare uttryckte sitt missnöje över att Ryssland inte hade bjudits in till konferensen, exempelvis Slovakiens utrikesminister Juraj Blanar som menar att kriget endast kan få ett slut genom diplomati.

– Vi förväntar oss inte att konferensen kommer att leda till några definitiva slutsatser, eftersom Ryska federationen kommer att vara frånvarande, liksom andra globala aktörer, exempelvis Kina, sa han under lördagen.

Samtidigt verkade vissa ledare något trötta på kriget och Finlands Alexander Stubb påpekade exempelvis att ”om vi inte pratar om fred så blir det heller aldrig någon fred”.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kommenterade också kritiken mot Rysslands uteblivna inbjudan och medgav också att man vid någon punkt kommer att behöva sitta ner och diskutera med Ryssland under framtida fredsmöten.

– Vi förstår självklart att det kommer en tid när det kommer att bli nödvändigt att prata med Ryssland, sa han och avfärdade samtidigt Putins krav på att Ukraina ska lämna över de fyra ockuperade regionerna och avstå från att gå med i Nato.

“Alla slutsatser är givna på förhand”

Colombias vänsterorienterade president Gustavo Petro var en av de som valde att ställa in sin medverkan på konferensen, eftersom han helt enkelt ansåg att det inte fanns några seriösa ambitioner att diskutera ett slut på kriget mellan Moskva och Kiev. Istället menar han att vissa krafter tvärtom försöker förlänga kriget.

Jag ställer in min resa till ett möte i Schweiz och ber Europa att diskutera hur vi kan avsluta kriget, inte förlänga det”, skrev han på X (tidigare Twitter). Enligt Petro är konferensen i Schweiz inte ett ”fritt forum för att diskutera vägen till fred mellan Ryssland och Ukraina” eftersom ”alla slutsatser är redan givna på förhand”.

Colombias Gustavo Petro. Foto: Gustavo Petro/FB

Petro betonade att “de flesta latinamerikanska länder och den colombianska regeringen inte håller med om att kriget ska förlängas” och menar även att diplomati spelar en grundläggande roll och stödjer id+en på att skapa en kärvanepnfri säkerhetszon som fysiskt separerar Nato och Ryssland och som ”garanterar permanent säkerhet i länderna”.

Han sade också att Colombia är redo att delta i alla ansträngningar för att upprätta en fredlig dialog mellan Ryssland och Ukraina och att ”internationell lag måste återställas och stärkas, inte skapandet av militära block av stater”.

“Står inför en katastrof”

Serbiens president Aleksandar Vucic gick nyligen ännu längre och menar att ”tåget har lämnat stationen och ingen kan stoppa det”.

– Jag tror att vi närmar oss de sista dagarna av en möjlig omprövning och omvärdering i Ukraina. Om dessa stormakter inte gör något inom en kort tidsperiod, ja, då är jag ganska säker på att vi kommer att stå inför en verklig katastrof.

– Alla talar bara om krig. Ingen vill nå fred. Ingen talar om fred. Fred är nästan ett förbjudet ord. Lägg märke till det här! För de säger att vi måste vinna för att säkra en framtida fred, men ingen talar om en fred… man måste ha den andra sidan på bordet också.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vucic, Serbiens president. Foto: Belgrade Security Forum/CC BY-NC-ND 2.0

Enligt Vucic finns det en ”teori” i Väst att man kan fortsätta blöda landet tills de har förlorat kriget, varpå Putin också ska störtas och i slutändan ska Väst kunna gå in och ta över delar av Ryssland, en plan som han menar är dömd att misslyckas.

– I dagens Europa agerar de alla som stora hjältar, men de säger inte till sitt folk att de kommer att få betala ett mycket högt pris, fortsatte han och menade att alla resurser bör läggas på att få till en varaktig vapenvila.

“Inte råd att förlora kriget”

Han menar vidare att Nato och USA ”inte har råd att förlora kriget i Ukraina”.

– För det första kommer deras politiska arv inte att existera, eller så kommer det att vara så dåligt att de inte kan tillåta det. För det andra kommer Europas och den samlade västvärldens geopolitiska ställning att försämras så mycket att ingen kommer att kunna återuppliva den … och för det tredje kommer det att öppna Pandoras ask för fler rörelser, åtminstone, och fientligheter mot den samlade Västvärlden i framtiden.

– Men ta den andra sidan…. Om Putin förlorar kriget kommer Ryssland inte att existera och kommer inte att formas som det är idag. Jag menar, när du har dessa två sidor så … långt från varandra, med sina önskemål, med sina förväntningar, ser du att allt står på spel. Allting. Ingen har råd att förlora. När man har den här situationen är det därför jag säger att vi närmar oss en riktig katastrof.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!