EU kritiseras för hanteringen av Snowden

publicerad 15 december 2013

Den brittiska yttrandefrihetsorganisationen Index of Censorship är starkt kritiska till att EU och dess medlemsstater inte tog den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden i försvar.

I torsdags presenterade Index of Censorship en ny rapport. I rapporten får EU kritik för hur man hanterat fallet med Edward Snowden, som läckt dokument om överstatlig massövervakning, samt att man inte skyddat de tidningar som publicerat Snowdens material.

– Inget av EU:s medlemsländer försvarade Edward Snowden som en visselblåsare. EU har misslyckats med att fördöma massövervakningen, säger organisationens opinionschef Mike Harris till The Guardian.

Enligt organisationen har EU:s agerande i frågan om Edward Snowden och dokumenten, som bekräftar den omfattande övervakningen av privatpersoner, inte levt upp till de värderingar som man förespråkar.

– Mediafriheten är under attack… Medan EU tycker om att tala om vikten vid ’europeiska värderingar’ så lever man inte som man lär, säger Mike Harris.

Politiska hot mot journalister är alltför vanliga och riskerna för visselblåsarna blir allt större och sägs bero på det bristande stöd som EU:s medlemssländer visar för Edward Snowden. Index on Censorship skriver i sin rapport att EU:s misslyckande med Edward Snowden visar hur utmanande det är att sprida yttrandefriheten inom EU.

”Efter den senaste tidens avslöjande om massövervakningen måste EU sätta upp en plan som garanterar en avsmalnad övervakning med tillsyn. Inte en massiv befolkningsövervakning”, skriver man i rapporten Time to step up: The EU and freedom of expression.

Index on Censorship uppmanar också EU att vidta åtgärder för att se till att alla dess medlemsstater avkriminaliserar hatbrott – inklusive ”förintelseförnekeri”. De enda medlemsstaterna som avkriminaliserat hatbrott är Storbritannien, Cypern, Irland, Kroatien och Rumänien.

 

 

Läs även:
En procent av Snowdens material har publicerats
Brittiska regeringen ville att NY Times förstörde Snowdenfiler
Regeringen tvingade The Guardian att förstöra Snowdendokument

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!