EU hotar sabotera Ungerns ekonomi

Kriget i Ukraina

publicerad 29 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Premiärminister Victor Orban och Ungern hotas med ekonomiskt krig av hökarna Inom EU.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU har förberett att skära av all finansiering till Ungern i ett försök att skada “jobb och tillväxt”, om premiärminister Viktor Orbán fortsätter att blockera stöd till kriget i Ukraina. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till ett strategidokument från EU-tjänstemän.

Bakgrunden är att Ungern i december lade in sitt veto mot ytterligare 50 miljarder euro (cirka 605 miljarder kronor) i EU-finansiering till Ukraina. Viktor Orbán har dessutom lovat att bromsa alla framtida finansiella paket, något han upprepade senast vid ett akut EU-toppmöte i förra veckan.

Enligt rapporten planerar EU att avsiktligt rikta in sig på Ungerns ekonomiska sårbarhet, äventyra landets valuta och undergräva investerarnas förtroende för Budapest.

Om det inte blir någon överenskommelse vid [toppmötet] den 1 februari kommer andra stats- och regeringschefer att offentligt förklara att de, mot bakgrund av den ungerske premiärministerns okonstruktiva beteende, inte kan föreställa sig att EU-medel kommer att ges till Budapest“, citerar Financial Times dokumentet.

Vidare anges i rapporten att utan finansieringen kan “Finansmarknaderna och europeiska och internationella företag bli mindre intresserade av att investera i Ungern. Detta kan snabbt utlösa en ytterligare ökning av kostnaden för finansiering av det offentliga underskottet och en nedgång i valutan“.

“Utpressning”

Tre anonyma EU-diplomater berättar att många länder stöder planen. “Insatserna är höga. Det är utpressning”, kommenterar en av diplomaterna.

Ungerns EU-minister Janos Boka kommenterar artikeln med att deklarera att Ungern inte kommer att ge efter för påtryckningar.

– Ungern etablerar inte en koppling mellan stöd till Ukraina och tillgång till EU-medel, och avvisar andra parter som gör det. Ungern har och kommer att fortsätta att delta konstruktivt i förhandlingarna.

Boka understryker vikten av att EU:s enighet bevaras och betonade att Ungern är villigt att “göra kompromisser” så länge som landets “vitala intressen” inte påverkas.

EU:s ministerråd har än så länge avböjt från att kommentera uppgifterna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!