EU gör gemensamt vapenköp – en miljon granater till Ukraina

Det nya kalla kriget

publicerad 21 mars 2023
- av Isac Boman
Tv. Bilder från mötet i Bryssel. Th. haubits-artilleri av modell Ceasar som används i Ukraina.

För första gången någonsin genomför EU-länderna ett gemensamt vapenköp. Det handlar dels om en miljon artillerigranater som ska levereras till den ukrainska militären – men också om att fylla de egna vapenlagren.

Ett historiskt beslut. Medlemsstaterna är överens om att leverera en miljon artillerigranater inom tolv månader. Vi har en trestegslösning”, skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell glatt på Twitter.

Det var den estniska premiärministern Kaja Kallas som i februari tog initiativ till EU:s gemensamma inköp och nu har unionens ledare enats om hur detta ska gå till rent praktiskt i en trestegsmodell.

Det första steget är att de EU-länder som levererar ammunition till Ukrainas armé ska kunna ersättas med en miljard euro. Det andra steget innebär att EU-länderna gemensamt betalar en miljard euro för artillerigranater som går direkt till Ukraina. Steg tre handlar om att öka nyproduktionen av ammunition inom EU.

– Det här är väldigt viktigt om man anser att det är viktigt att stödja Ukraina – och det är det svenska ordförandeskapets allra högsta prioritering, lovar försvarsminister Pål Jonson (M).

– Det som är viktigt nu är att vi agerar snabbt och att vi agerar gemensamt. När vi går tillsammans och gör stora upphandlingar så har vi också bättre förutsättningar att kunna bli prioriterade, fortsätter Jonson.

Han utesluter inte heller att Sverige ökar sin vapenproduktion och bekräftar att man fört ”dialog med industrin och framför allt Försvarets materielverk” om frågan.

– Det försiggår ett rätt så intensivt arbete, både i Sverige och på nordisk grund, och tillsammans med de baltiska länderna och även Nederländerna och Storbritannien som tittar på vad vi kan göra gemensamt. Det räcker inte med att ett land agerar utan vi måste vara flera som samarbetar på det här området.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!